Oko 300 rudara tražiće od države po 12.000 eura

Oko 300 bivših radnika Rudnika olova i cinka “Šuplja stijena” u Šulima kod Pljevalja prijavilo se za novčanu naknadu u okviru projekta Vlade i Ministarstva ekonomskog razvoja namijenjenog bivšim zaposlenima u metalskom i rudarskom sektoru.

Pravo na finansijsku podršku imaju bivši radnici koji su nakon prestanka radnog odnosa usljed stečaja privrednih društava, u čijoj vlasničkoj strukturi je bila država, bili primorani da pođu u prijevremenu penziju, a da pritom nijesu stekli pravo na dobijanje sredstava po osnovu socijalnih programa koje je Vlada sprovodila prije donošenja zakona.

Bivši zaposleni koji ispunjavaju uslove predviđene zakonom imaju pravo na finansijsku podršku u neoporezivom fiksnom iznosu od 12.000 eura.

Za sprovođenje ovog zakona izdvajaju se posebna finansijska sredstva iz Budžeta. Sredstva za ovu namjenu biće obezbijeđena u budžetu za ovu i narednu godinu.

Dušan Vraneš, bivši zaposleni i predsjednik sindikata bivših zaposlenih u Šupljoj stijeni, ističe da će za naknadu biti dostavljeno vše od 300 prijava bivših radnika Šuplje stijene.

”Javljaju se rudari ili članovi njihovih porodica koji su radili još 1987. godine, kada je rudnik prvi put otišao u stečaj, a naravno i oni koji su otišli u stečaj 2004. godine” kaže Vraneš, koji je radio u Šupljoj stijeni od 1996. do stečaja.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …