Udarne vijesti

Očekivano da se dogovore Ura i opozicija, protesti najveći izazov

Očekivano je da dogovor nakon pada Vlade bude postignut između Ure i opozicije, kao i da se njima u nekom trenutku pridruže SNP i neki poslanici vlasti. Teško je očekivati da bude postignut dogovor unutar sadašnje parlamentarne većine jer da ga je bilo moguće postići, to bi bilo učinjeno dosad, bez toliko štete za ove partije – kaže za Pobjedu Zlatko Vujović, politički analitičar.

On očekuje da bi moglo doći do formiranja, kako kaže, „neke hibridne manjinsko-tehničke vlade koja bi pokušala da stvori uslove za održavanje narednih parlamentarnih izbora, uključujući i postavljenja u pravosudnom sistemu kojima bi se stvorili uslovi za deblokadu procesa pridruživanja do kojeg je dovela odlazeća vlada“.

Dobra vijest

Pad vlade koje se odrekla parlamentarna većina je svakako dobra vijesti i daje dovoljno osnova opoziciji da slavi. Naravno, ono što opoziciju najviše interesuje je da li će pad vlade dovesti do njihovog dolaska na vlast. U konsolidovanim demokratijama to bi bilo neizbježno. Međutim, usljed crnogorskih specifičnosti vjerovatnije je rješenje formiranja neke hibridne manjinsko-tehničke vlade koja bi pokušala da stvori uslove za održavanje narednih parlamentarnih izbora uključujući i postavljenja u pravosudnom sistemu kojima bi se stvorili uslovi za deblokadu procesa pridruživanja do kojeg je dovela odlazeća vlada – kazao je Vujović.

Istakao je da smo „svjedoci da je Ura najavila pregovore sa svima koji su zainteresovani“.

Bilo bi za očekivati da se vlada u kojoj participira neka partija ne ruši najavom nove, ako ne postoje snažne garancije za takav scenario. Ako je suditi po reakcijama kako partija vladajuće parlamentarne većine, koje su bile dominatno burne, tako i opozicije koja je bila prilično podržavajuća, istina uz neke ograde i rezerve, za očekivati je da će dogovor biti postignut između Ure i opozicije u prvom redu – istakao je Vujović.

Prema njegovim riječima, u ovim kalkulacijama se zaboravlja što je bio ključni razlog pada vlade.

  • Učešće Demokratskog fronta i maligni uticaj SPC u vlasti. Njihovo dalje učešće obesmišljava smisao promjene. Stoga manjinska vlada ima smisla samo ako njih nema u novoj strukturi. Što ne isključuje neki manji kompromis sa DF-om na nižem nivou – kaže Vujović.

Očekivano da se pridruži SNP
Smatra da je za očekivati je da se Uri i opoziciji, u nekom trenutku pridruži, SNP, ali i još neki poslanici vlasti.

  • Jasno je da SNP želi da bude dio nove vlade, ali očigledno ima problema da izađe na kraj sa pritiscima. Da stvari idu u tom smjeru govori i izglasavanje objedinjavanja održavanja dijela lokalnih izbora. Na taj način su protivustavno produženi mandati odbornika u nekoliko opština da bi se izašlo u susret prevashodno SNP-u čiji bi rezultat bio ugrožen prije svega u Beranama i Plužinama da su sad održani izbori. Iako postoji puno bučnih reakcija i ovaj slučaj gdje je DPS glasao za nešto čemu se suprostavljao svega nekolika mjeseca ranije govori da su neki dogovori postignuti i da se poštuju, tako da možemo reći da neka nova većina već postoji, najvjerovatnije većina od 49 poslanika – istakao je Vujović.

Stoga za mene, dodao je, nije pitanje da li ona već sada postoji, već da li se može doći do 54 poslanika potrebna za izbornu reformu.

Ocijenio je da najveći izazov za novu parlamentarnu većinu jesu protesti DF i Demokrata.

Jasno je da ovi protesti ne mogu biti uspješni ako nemaju podršku Vučića. Ovdje prije svega mislim na medijsku, finansijsku ali i logističku podršku. Protesti Demokrata i Krivokapića su pokazali ne samo njihovu malu snagu, već i slabosti SPC u Crnoj Gori, koja ni preko svojih „bratstava“ nije mogla obezbijediti veće prisustvo građana. Ukoliko vlada bude brzo formirana šanse za snažnijom opstrukcijom Demokrata i DF su male.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …