Katnić: Da li su prekršena moja ljudska prava?

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da se vodila nezapamćena medijska i svaka druga satanizacija Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Katnić je reagovao na presudu Osnovnog sud u Podgorici kojom je utvrđeno da je SDT povrijedio osnovna ljudska prava advokatima Goranu Rodiću, Siniši Gazivodi i Mariji Radulović.

Glavni specijalni tužilac je kazao da svoje stavove brani isključivo činjenicama.

“Prije svega upoznajem javnost da je na sjednici borda direktora Elektroprivrede Crne Gore nekadašnji izvršni direktor ovog preduzeća E.M. izjavio da ga „Glavni specijalni tužilac reketira i traži 700.000 eura koje treba da mu se daju da se protiv njega i drugih lica iz rukovodnog kadra Elektroprivrede i ovog preduzeća obustavi krivični postupak, a da ga je o ovim sazanjima obavijestio advokat G.R, koji mu je rekao da sve može da završi, zbog prijateljstva sa Glavnim specijalnim tužiocem, odlaskom na jednu večeru i 700.000 eura“ koje će mi dati”, saopštio je Katnić.

On je naveo da je nekadašnji izvršni direktor EPCG tu izjavu izrekao na sjednici borda direktora, a ponovio je na sastanku u njegovom kabinetu, a tome je prisustvovala i nekadašnja državna tužiteljka Stojanka Radović i tumač za italijanski jezik.

“Nakon toga, a pošto je pokrenut postupak, u skladu sa odlukama, odnosno naredbom suda, izvršen je pretres advokatskih kancelarija i prostorija advokatske kancelarije R., kojom prilikom su oduzeti određeni predmeti, između ostalih i mobilni telefon. Iz sadržaja oduzetog telefona izuzete su poruke iz kojih je proizilazilo da je ovim advokatima a zbog ponašanja „A2A“ žao što im nijesu tražili „meleon“ sad, a „meleon“ nakon isteka mandata Glavnog specijalnog tužioca”, kazao je Katnić.

On je kazao da je, zbog nezapamćene medijske i svake druge satanizacije njega i Specijalnog državnog tužilaštva, o svemu tome obaviještena javnost.

“Međutim, u ovom trenutku ističe se odluka u građanskom, odnosno parničnom postupku, kojom je sud našao da je na taj način došlo do povrede ljudskih prava ovih lica i ja ovom prilikom pitam sud, ova lica i javnost da li su meni prekršena i povrijeđena ljudska prava kada protiv istine, etike, morala i svih ostalih civilizacijskih tekovina predstavnik jednog moćnog preduzeća i pomenuta advokatska kancelarija me prikazuju kao korumpiranu osobu”, rekao je Katnić.

On je rekao da to naročito ističe jer je u postupku koji je uslijedio vraćeno 4.340.000 eura nezakonito stečene imovinske koristi na račun Elektroprivrede kod poslovne banke u Podgorici, “a koja ne bi bila vraćena da nije bilo pomenutog postupka od strane Specijalnog državnog tužilaštva, dok su povučene fakture za iznos od preko 3 miliona eura”.

Glavni specijalni tužilac pita da li su prekršena njegova ljudska prava “kada nosioci parlamentarne većine isključivo kako bi mene uklonili sa funkcije Glavnog specijalnog tužioca mijenjaju Zakon o državnom tužilaštvu i Zakon o radu, suprutno ustavnim normama, Evropskoj pravnoj tekovini i odlukama Suda pravde u Strazburu”.

“Pitam da li će biti prekršena moja prava kada će o mojoj daljoj profesionalnoj sudbini odlučivati upravo advokat S.G. protiv koga je Specijalno državno tužilaštvo vodilo krivični postupak, kao i gospodin S.M. koji je prilikom rasprave o izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, na konstataciju tadašnjeg vršioca dužnosti VDT-a da se radi o izmjenama koje su usmjerene prema mojoj ličnosti decidno izjavio „pa što iako jeste, kada je onakav kakav je, kada se ne odaziva na sjednice Skupštine, nadležnih odbora i radnih tijela i govori što on želi”, naveo je Katnić.

Takođe pita da li bi bio „podesan“ da govori što oni žele ili je, kako je naveo, možda trebao da uzme navedeni mito.

“Konačno, kada član Tužilačkog savjeta S.G. govori i pominje etičke principe pitam da li je njegovo ponašanje u pomenutom slučaju bilo etično?”, dodao je Katnić.

RTCG

Provjerite slična mjesta

UNESCO dao saglasnost: Kotor uskoro dobija stadion dostojan grada

UNESCO je dao saglasnost na novi izgled stadiona FK “Bokelj”- objavio je predsjednik Opštine Kotor …