Udarne vijesti

Ovo su glavni razlozi stravične inflacije u Crnoj Gori

Crnu Goru je krajem prošle i naročito krajem januara ove godine pogodila stravična inflacija i poskupljenje hrane.

Piše: Predrag Zečević

Evo detaljnjih razloga podijeljenih u dvije kategorije SPOLJNJI I UNUTRAŠNJI:
SPOLJNJI:

  1. Inflacija je uvozna: Crna Gora uvozi za 500 miliona eura hrane godišnje. Cijena hrane u svijetu je dostigla najveće vrijednosti u proteklih deset godina, i svi analitičari se slažu da je vrijeme jeftine hrane prošlo.
  2. Jučerašnje cijene inputa koji grade cijenu hrane na berzama su stravične: Cijena struje na berzi je 229 eura po Mwh, cijena nafte je 93 dolara po barelu, a cijena pšenice i kukuruza na Produktnoj berzi su 30,7 odnosno 27 dinara po kilogramu. Samo godinu ranije struja je bila 6 puta jeftinija, nafta dva puta a pšenicom i kukuruzom se u januaru 2021. godine trgovalo po 20 dinara za kilogram.
  3. Ogromno štampanje dolara i eura radi spasavanja djelatnosti pogođenim kovidom plus ukrajinska kriza. Vjerujem da objašnjenje nije potrebno.

UNUTRAŠNJI

  1. Nepristojno velike marže domaćih trgovinskih lanaca. Cijene u crnogorskim lancima su veće nego one na ZAPADU, što je bezobrazno i nekorektno. Rješenje se ogleda u ulasku Lidla i stabilizaciji cijena.
  2. Bezobrazno je da je cijena hamburgera u Podgorici skočila na 1,7 do dva eura, dok je u Njemačkoj 1,5 eura. Nema opravdanja za bezobrazno povećanje cijena bureka na 1,2 do 1,5 eura.
  3. Mnogi trgovci su zbog dejstva Evrope sad i objektivno većeg novca na raspolaganju, bezobrazno podigli cijene vjerujući da će građani imati novca da izdrže taj skok. To je nedopustivo i nekorektno.
    Ipak, 450 eura je uvijek bolje nego 250 eura.

Cijene struje, nafte i žitarica će dolaskom proljeća pasti ali trgovci neće sniziti cijene. To je najveći problem.

( Autor je glavni urednik Biznis CG)

Izvor: Fejsbuk

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ibrahimović sa Ozan: Turske kompanije zainteresovane za modernizaciju aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je dana, …