Bez stanova moglo bi da ostane 230 zapošljenih

Ministarstvo odbrane nije uplatilo Stambenoj zadruzi „Odbrana“ 350 hiljada eura tokom 2021. godine što su bili u obavezi shodno zaključku Vlade iz 2020. godine. Zbog toga bi ova organizacija mogla da ostane bez parcela u Podgorici i Pljevljima na kojima je planirana izgradnja stanova za 230 zapošljenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.

To je Pobjedi potvrdio izvršni direktor Stambene zadruge „Odbrana“ Mladen Burić.

Tim zaključkom (broj 07-4776) Vlada je dala saglasnost Ministarstvu odbrane da sa SZ „Odbrana“ sklopi Sporazum o obezbjeđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba zapošljenih u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore, te ih zadužila da za 2021, 2022. i 2023. godinu Zadruzi obezbijede iznos od 350 hiljada eura na godišnjem nivou.

Sredstva nijesu uplaćena za 2021, a nijesu ni planirana budžetom za 2022. godinu.

Burić je Pobjedi pojasnio da bi uplaćeni novac iskoristili za otplatu duga UNIPRED d. o. o, izvođaču radova stambene zgrade u Danilovgradu, u kojoj je stanove, po povoljnim uslovima, kupilo 35 zapošljenih Ministarstva odbrane i Vojske, a četiri postupka su u toku.

Pobjedi je dostavljeno anonimno saopštenje u kojem se navodi da je ukupna vrijednost troškova za izgradnju stambenih objekata iznosila 5,89 miliona eura. Izvođač je, kako je navedeno, preuzeo obavezu da samostalno finansira sve radove, a da se plaćanje izvrši nakon završetka i uknjižbe objekta u Katastru u roku od 60 dana.

Zadruga je do sada izvođaču isplatila 1,05 miliona, a dio cijene za izgradnju isplaćen mu je na način što su mu ustupili u vlasništvo nepokretnosti u vrijednosti od 1,44 miliona.

  • Zadrugari, koji su kupili stanove, isplatiće izvođaču iznos od 1,62 miliona eura, stoga obaveza koju SZ „Odbrana“ ima prema izvođaču, kako bi se isplatila kompletna cijena za izvođenje radova, iznosi 1,78 miliona – navedeno je u saopštenju dostavljenom Pobjedi.

Kako Zadruga nije bila u mogućnosti da ta sredstva isplati, izvođač je pokrenuo postupak pred Privrednim sudom kojim im je zabranio da otuđe ili opterete parcele, nepokretnosti u Podgorici i Pljevljima na kojima je planirana izgradnja 230 stambenih jedinica namijenjenih za rješavanje stambenog pitanja zapošljenih u MO i Vojsci.

Da su ove informacije tačne potvrdio nam je i izvršni direktor Stambene zadruge „Odbrana“ Mladen Burić.

Dodatno, u saopštenju koje je dobila redakcija našeg lista ističe se i da je izvođač, u cilju naplate potraživanja, angažovao i izvršitelja Vladimira Vujotića koji je zakazao prvo javno nadmetanje za prodaju tih nepokretnosti u Podgorici i Pljevljima za 22. februar.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …