Agencija stopirala izgradnju Luke Virpazar. Evo razloga

Izgradnja luke Virpazar, koji je odobrila Vlada i za tu namjenu opredijelila 2,4 miliona eura, neće biti realizovan, makar u predviđenom terminu, ukoliko se bude poštovao red poteza koji predviđa Agencija za zaštitu životne sredine koja treba da odobri elaborat o uticaju projekta na životnu sredinu.

S obzirom na to da je prostor gdje treba da se gradi luka pod Ramsar i Bernskom konvencijom, Agencija je naložila monitoring od godinu koji treba da pokaže da li će luka ugroziti životnu sredinu u ovom zaštićenom području.

Monitoring još nije počeo i narednih godinu neće biti potpisa Agencije. Vlada može da odluči da krši međunarodne propise i da ima za vratom Evropsku komisiju, parlament i međunarodne konvencije, a oni neće odustati od Skadarskog jezera – poručio je ornitolog u Agenciji Darko Saveljić.

Elaborat
Iz Ministarstva kapitalnih investicija su kazali Pobjedi da je komisija dala određene primjedbe na osnovu čega je Elaborat za procjenu uticija na životnu sredinu dopunjen i korigovan i u toj formi biće ponovo dostavljen Agenciji na dalje postupanje.

Ministarstvo kapitalnih investicija je objavilo tender za odabir izvođača radova 29. novembra sa rokom za dostavljanje ponuda 15. februar ove godine.

Ornitolog Darko Saveljić iz Agencije za zaštitu životne sredine kazao je Pobjedi da postoje zakonske procedure koje se moraju poštovati i da ova ustanova neće staviti potpis na elaborat ako se one krše. Naglašava da nijesu protiv razvoja Crne Gore, ali su saglasni da on mora biti usklađen sa zaštitom životne sredine.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Prekinuti pregovori o formiranju vlade u Francuskoj: Posvađali se oko fotelja

Novi ljevičarski savez, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Francuskoj, suočava se s testom …