Udarne vijesti

Partijsko zapošljavanje ugrožava isplatu povećane zarade

Povećanje broja zaposlenih u javnom sektoru smanjuje mogućnost za efikasno i dosljedno ostvarivanje zacrtanih budžetskih ciljeva, među kojima su i povećane minimalne zarade koje mogu biti ugrožene prekomjernim zapošljavanjem, kazao je Pobjedi ekonomista i bivši v. d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović.

Komentarišući rast partijskog zapošljavanja u državnoj upravi, Damjanović je ocijenio da je to davno uvedena praksa bivšeg režima koja je nastavljena nakon političkih promjena u avgustu 2020. godine.

Imajući u vidu glomazan i neefikasan javni sektor sa više od 50.000 ljudi, a pravu cifru još ne znamo, Crna Gora nema luksuz olakog zapošljavanja u državnoj i lokalnoj administraciji, kao ni u državnim i lokalnim preduzećima – smatra Damjanović.

CGES
Rast partijskog zapošljavanja u mandatu ove vlade posebno je izražen u energetskim kompanijama, a prema pisanju portala CdM u posljednja dva mjeseca, prošle godine samo u CGES-u je zaposleno više desetina osoba. Znatan broj njih je u rodbinskoj vezi sa članovima menadžmenta ili zaposlenih u CGES-u, pa je posao u toj firmi našao sin člana Odbora direktora Predraga Mijailovića, ali i supruga člana menadžmenta Dušana Bogetića. Angažovana je i ćerka novog člana menadžmenta Žarka Mujovića, sestrična člana menadžmenta Bogdana Minića, čija je supruga Leda Minić takođe član menadžmenta, kao i više djece zaposlenih u CGES-u.

Gomilanje zaposlenih u javnom sektoru značajno opterećuje javne finansije, državni i budžet lokalnih samouprava, ali i povećava troškove poslovanja privrednih društava u državnom vlasništvu čineći ih neefikasnim – istakao je Damjanović.

Neodgovornost
Ekonomski analitičar Predrag Drecun i nekadašnji ministar rada ne očekuje da javne finansije stradaju zbog partijskog zapošljavanja, ali kaže da to nije odgovorno.

To je čak i neka vrsta potcjenjivanja građanina, koji sve ovo posmatra. Naša društvena svijest je oštećena u periodu „marksovanja“, tj. vladavine radničke klase, kada je sve bilo ničije i svačije – rekao je Drecun Pobjedi.

Uhljebljavanje kadrova je, ukazuje Drecun, postala prihvatljiva anomalija, još u vrijeme socijalističke izgradnje. Danas lideri stranaka otvoreno priznaju da su njihovi birači čekali predugo.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ministarka: Transformacija Nacionalnih parkova, jači Eko fond, podsticaji…

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović najavila je drugačiji pristup Ministarstva u odnosu …