Evropske države ukidaju restrikcije, dolazi kraj pandemije

U Evropi sve više rastu nade da će pandemija virusa korona uskoro biti okončana. Država za državom polako ukidaju gotovo sve restrikcije uvedene zbog kovida.

Da ima razloga za optimizam juče je potvrdio i direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

“Evropa trenutno najvjerovatnije ulazi u završnicu pandemije i da kriva smrtnih slučajeva od kovida počeće da stagnira”, rekao je Kluge.

Pandemija virusa korona izazvala je najveću zdravstvenu krizu modernog vremena u Evropi ali i širom svijeta. Pandemija je imala različite faze, a posljednji talas optimizma došao je sa pojavom omikron soja virusa korona.

“Omikron soj je zarazniji, ali manje smrtonosan”, poručivali su stručnjaci.

Ovakve izjave navele su pojedine da zaključe kako pandemija ulazi u završnicu.

Kakvo je stanje sa virusom korona u pojedinim evropskim zemljama?

Danska smatra da omikron za vakcinisane nije teška bolest
Danska vlada je među prvima u Evropi ukinula sve mjere. Smatraju da omikron za vakcinisane nije teška bolest i da je ukidanje mjera razumno.

Građane se poziva na ličnu odgovornost s obzirom na to da nema više maski ni kovid potvrda, a u anketi je 64 odsto Danaca reklo da vjeruje svojoj vladi po pitanju kovida.

Iz tamošnjeg javnog zdravstva pretpostavljaju da će korona u budućnosti biti poput gripe te da će se vraćati u talasima, zbog čega će, dodaju, možda biti potrebno dodatno vakcinisanje starijeg stanovništva.

Švedska uskoro ukida čak i blage mjere
Recimo da četiri nordijske zemlje, Danska, Norveška, Švedska i Finska, ublažavaju odnosno ukidaju sve epidemiološke mjera. Sve ukazuje da najkasnije 1. marta na evropskom sjeveru više neće biti nikakvih pandemijskih ograničenja, prenijele su Nezavisne.

Istovremeno u sve četiri nacije pandemija i dalje traje, još uvijek se umire od kovida 19, a osim u Finskoj zaraza omikronskim sojem višestruko je veća nego u Hrvatskoj.

Provjerite slična mjesta

Đurović: Sudije Ustavnog suda biraćemo prije lokalnih izbora

Predjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je parlament danas pokazao da funkcioniše. “Vezano za …