lots of euro bills on the table

Vlada kasnila sa isplatama poljoprivredi, prevoznicima, apotekama…

Vlada je lani kasnila sa brojnim isplatama poljoprivrednicima, prevoznicima, apotekama, a nijesu isplaćene ni naknade za prekovremeni rad za zaposlene u sudstvu i tužilaštvu. Ta je praksa nastavljena i u januaru i tu se negdje krije tajna depozita Ministarstva finansija kojim se ponosi aktuelni ministar Milojko Spajić.

Poljoprivreda
Poljoprivredni proizvođač, predstavnik Saveza stočara i ministar poljoprivrede u prelaznoj vladi 2016. godine Budimir Mugoša kazao je Pobjedi da su kašnjenje agrobudžeta i uplata ostavili ogromne posljedice na poljoprivredu.

– Negativan uticaj dodatno je pojačan kovid krizom i poremećajima na tržištu energenata, mineralnih đubriva i stočne hrane. Umjesto da mjere podrške budu pravovremene i izdašnije, imali smo kašnjenje mjera, opstrukciju od strane ministra i saradnika i politizaciju ozbiljnog problema ekonomije – kazao je Mugoša.

Tvrdi da su stočarima napravljene nenadoknadive štete, dok je u biljnoj proizvodnji negativan uticaj bio nešto manji, jer su direktna plaćanja počela polovinom godine, a u stočarstvu tek u decembru. Istakao je da agrobudžet ima nekoliko desetina linija podrške, a kako realizacija pojedinih mjera zahtijeva šest do devet mjeseci, jasno je da lani nijesu mogle biti isplaćene. Kao, na primjer, za povećanja stočnog fonda, pa nije nabavljeno niti jedno novo grlo.

– Mjere podrške nijesu realizovane zbog neznanja. Možda i zbog nedostatka sredstava, iako ministar finansija to negira. Samo neznaveni i neodgovorni ljudi su mogli dozvoliti da agrobudžet bude usvojen u julu. Pregovori oko vanredne pomoći su bili, blago rečeno, mučni i nijedan dogovor sa ministrom i saradnicima oko rokova isplate nije poštovan, pa tako subvencija od pet centi po kilogramu koncentrata još nije ni isplaćena – kazao je Mugoša.

Istakao je da su ugovori koje ministar poljoprivrede potpisuje ovih dana iz MIDAS Evropske unije, a ne iz budžeta.

  • Ogroman problem imamo u realizaciji IPARD podrške, jer zbog nesposobnosti aktuelne, ali i prethodne garniture, blizu 100 miliona eura bespovratne pomoći nije povučeno, a kad će ne znamo – poručio je Mugoša.

Iz Ministarstva poljoprivrede Pobjedi u prethodnih osam dana nijesu odgovorili na pitanje koliko je sredstava iz prošlogodišnjeg agrobudžeta do sada isplaćeno poljoprivrednicima i koliko još treba da im se isplati.

Protesti
Vlada još nije isplatila dvije, od tri dogovorene rate pomoći prevoznicima za prošlu godinu. Isplaćena je lani samo jedna rata. Vlada je u četvrtak najavila da će isplatiti još jednu ovih dana. Pitanje je kako bi prošli autoprevoznici da nijesu organizovali proteste i u Podgorici potuno blokirali saobraćaj. Jedna rata košta budžet između 430 i 440

hiljada eura.
Prevoznici su tražili ukupno šest rata pomoći i istakli da ove godine očekuju uplatu svih pet neisplaćenih rata.

Činovnici

Na državnim i sudskim činovnicima Spajić je lani uštedio 700 hiljada eura, jer im nije isplaćivao prekovremeni rad pola godine. Da bi izbjegli ogromne sudske troškove, na prijedlog Mladena Tomovića, jednog od arbitara Agencije, ugovorili su da će im dug biti isplaćen u prvoj polovini ove godine.

Zdravstvo

Krajem prošle godine iz Udruženja privatnih apoteka Pharmacija plus su javili da im Fond za zdravstveno osiguranje na 23. decembar prošle godine duguje 7,6 miliona eura za jul, avgust i septembar. Kako oktobarska faktura dospijeva na naplatu 1. januara 2022. godine, taj dug je realno preko deset miliona eura, upozorili su. Pomoćnik direktora Fonda Vladimir Obradović tada je najavio da će im dug sigurno biti plaćen. On je objasnio da Fond, zaključno sa novembrom, duguje ukupno 43 miliona eura. I to Montefarmu 24 miliona, privatnim apotekama 7,6 miliona, privatnim zdravstvenim ustanovama 3,7 miliona, a ostatak poslodavcima za bolovanje.

Ovo je tim više zabrinjavajuće jer od ove godine kompletno zdravstvo treba da se finansira isključivo iz budžeta, jer je Spajić ukinuo zdravstveni doprinos u okviru programa ,,Evropa sad“. A za zdravstvo je predviđeno 340 miliona eura!

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

EU sprema novi paket sankcija za Rusiju nakon ilegalnih referenduma u Ukrajini

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je predložila nove paket sankcija Rusiji uključujući daljnja …