Parlament danas o skraćenju mandata i nepovjerenju Vladi

Poslanici crnogorskog parlamenta bi danas, na odvojenim vanrednim sjednicama, trebalo da raspravljaju o Vladinom prijedlogu o skraćenju mandata Skupšptini i prijedlogu opozicije i koalicije Crno na bijelo da se glasa o nepovjerenju Vladi Zdravka Krivokapića.

Foto: Skupština CG Foto: Skupština CG
Sjednica na kojoj bi trebalo da se raspravlja o skraćenju mandata Skupštini zakazana je za 10 sati, a o izglasavnju nepovjerenja Vladi 11 sati.

Poslanici u crnogorskom parlamentu juče nijesu raspravljali o razrješenju potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, nakon što dnevni red nije dobio potrebnu podršku. Sjednica parlamenta trajala je svega nekoliko minuta.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić saopštio je da se o dnevnom redu izjasnilo 77 poslanika – 20 njih je glasalo za, 11 protiv, a 46 je bilo uzdržan.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da će na današnjoj sjednici Skupštine biti manje glasova za podršku Vladi Crne Gore, nego što je juče bilo za usvajanje dnevnog reda oko njegovog razrješenja.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da zna da od danas neće biti na toj funkciji jer je, kako je naveo, to dogovoreno s liderom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem. On je , na vanrednoj pres konferenciji, kazao da su dešavanja na političkoj sceni davno isplanirana i da ulazimo u završnicu toga plana. Pozvao je građane da ne izlaze na ulice i da sve posmatraju od kuće, kako bi se sačuvao mir.

Vlada, u obrazloženju predloga za skraćenje mandata Skupštini, podsjeća da je nakon parlamentamih izbora, 30. avgusta 2020. godine, 23. septembra konstituisan novi saziv parlamenta.

Dodaje se da je Vlada izabrana 4. decembra iste godine.

“Već od prvog dana izbora Vlade, koja je i formirana nakon komplikovanih pregovora i u atmosferi nedovoljnog povjerenja, predsjednik Vlade i većina ministara susrijetali su se sa brojnim opstrukcijama i osporavanjima u radu”, kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, ako se uzme u obzir teška ekonomsko-socijalna situacija, izražene podjele i nestabilni društveno-politički ambijent koji je naslijeđen od prethodnog režima, izazovi sa kojima se suočavala Vlada bill su ogromni.

“Uprkos tome, rezultati koje je za kratko vrijeme i u takvom ambijentu postigla Vlada Crne Gore, najbolji su mogući”, smatraju iz izvršne vlasti.

Ocjenjuje se da je složena politička klima kulminirala odlukom poslaničkog kluba koji predvodi partija potpredsjednika Vlade da krene u postupak izglasavanja nepovjerenja, odnosno rušenja Vlade čiji je vicepremijer.

“To je nametnulo pitanje da li u ovakvoj atmosferi nepovjerenja, Vlada i ovaj saziv Skupštine mogu da nastave da vrše Ustavom preuzete nadležnosti u korist građana i u korist našeg evropskog puta”, kazali su iz Vlade.

Kako se navodi, dodatno se postavlja pitanje da li politička dešavanja i procesi u koje su izvjesno krenuli određeni subjekti parlamentarne većine odgovaraju izbornoj volji građana, od 30. avgusta prošle godine.

“Naš odgovor je jasan i nedvosmislen – ne! Naprotiv. Zbog toga i još mnogo razloga, kao najpravednije, najbolje i u datim okolnostima jedino demokratsko rješenje za prevazilaženje političke situacije vidimo skraćenje mandata Skupštini”, kaže se u vladinom obrazloženju i navodi da bi se time stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Predlog da se glasa o nepovjerenju Vladi potpisao je 31 poslanik opozicije i koalicije Crno na bijelo.

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …