Udarne vijesti

Konjević: Vlada pada ali nije izvjesno da će novi premijer biti Abazović

Lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević u intervjuu za Hajat kaže da je izvjesno da Vlada danas pada, ali da nije izvjesno da će novi premijer biti Dritan Abazović.

“Abazović je bio u ovoj Vladi koja treba da padne i dio je Vlade zbog koje je blokiran proces evropskih integracija, i dio je ove Vlade koja nije otvorila dijalog oko deblokade pravosudnih institucija i potrebe tropetinske većine u parlamentu, i Abazović nije tražio pad ove Vlade nego se pridružio inicijativi opozicije. Abazović je zajedno sa Krivokapićem sastavio ovu Vladu uz pomoć crkve i upravo se hvalio da je i on prisustvovao sastanku u manastiru Ostrog sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem kada je ova Vlada sastavljena”, navodi Konjević.

On podsjeća da je SDP krajem novembra prvi javno saopštio da je potrebno da opozicija podnese zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ali i da nijesu uspjeli da obezbijede podršku neke političke grupacije iz parlamentarne većine jer nijesu uspjeli da okončaju pregovore sa njima u vezi sa padom Vlade.

“Ti pregovori su vođeni tokom cijelog decembra, prošireni su na još jedan politički subjekt koji je dio većine i negdje početkom januara kolege iz URE su prihvatile našu argumentaciju da je potrebno da ova Vlada padne i oni su istovremeno javno iznijeli jednu ideju koju su ponudili svim poslanicima o sastavljanju manjinske Vlade. Ta ideja je još dosta nejasna, bez jasnih programskih principa i načela. Ono što možemo da vidimo u medijima dominantno od SNP-a koja bi se mogla naći u ovoj Vladi, je da bi prioriteti ove Vlade mogli da budu isti koje je imala Vlada Zdravka Krivokapića a to je potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC, popis, niz nekih stvari…. Da bi se fomirala bilo koja nova Vlada, potrebno je da se prvo sa opozicijom dogovorite o programskim principima, pošto je ova većina definitivno u raspadu. Ti principi moraju da budu drugačiji od ove Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

CdM

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

U Dunavu kod Beograda nađeno tijelo. Srpski mediji: Mogao bi biti Matej Periš

U BEOGRADU u Dunavu nađeno je tijelo mlađeg muškarca, piše Blic. Kako saznaje “Blic”, muškarac …