Udarne vijesti

Karticom opštinske firme kupovali cipele i parfeme

Internom revizijom, koja još uvijek traje, utvrđeno je da je nikšićko preduzeće “Vodovod i kanalizacija” u kolapsu, da nije rentabilno i da je u velikim gubicima.

Vršilac dužnosti (v.d.) direktora Željko Cicmil za “Dan” je kazao da je do 1.septembra prošle godine utvrđen dug od oko tri miliona eura koje je ostavilo bivše poslovodstvo na čelu sa direktorom Velizarom Vojinovićem. Stoga sadašnja uprava traži njegovu ali i odgovornost ostalih iz upravljačke strukture preduzeća koje je važilo za najbolje u Nikšiću.

Zahtijevam i tražim od nadležnih institucija da provjere dosadašnje stanje koje smo utvrdili i da daju svoj sud. Desile su se određene malverzacije, da li sa namjerom ili ne, neka se utvrdi, ali podaci do kojih smo dosad došli dovoljni su da se pokrene to pitanje – ističe Cicmil koji je v.d. direktora od 6. septembra 2021. godine.

On ističe da bivša uprava nije izmiravala obaveze prema Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), pa je dug u trenutku dolaska novog poslovodstva bio 524.000 eura. Za devet mjeseci prošle godine nisu plaćali državi poreze i doprinose i cifra je dostigla iznos od preko 600.000 eura, a nisu izmirivali ni obaveze prema bankama i dobavljačima. Posebno stavka u troškovima su reprezentacije za koje je u poslednje tri godine utrošeno oko 100.000 eura.

-Jedan dio se odnosi na ručkove, jedan na troškove bivšeg izvršnog direktora za gorivo koje je iznosilo 1.000 eura mjesečno. Molim nadležne ili bilo koga drugog da mi objasni kako je to moguće. Ja sada koristim to vozilo koje je bivši direktor koristio i rezervoar traje do tri mjeseca, a imam svu mogućnost koju je on imao – kategoričan je Cicmil.

Bivšem direktoru i otpremnina od 30.600 eura i penzija

Velizar Vojinović bio je predsjednik Odbora direktora preduzeća, a potom izvršni direktor od 2017. godine pa do maja prošle. U 2020. godini pokrenuo je inicijativu da potpiše aneks ugovora kojim bi mu po prestanku radnog odnosa bila isplaćena otpremnina, ali tadašnji Odbor direktora mu nije odgovorio.

Novu inicijativu podnosi početkom prošle, odnosno prije lokalnih izbora u Nikšiću održanih u martu.

Odbor direktora mu je odobrava, a onda Vojinović na lični zahtjev u maju odlazi sa mjesta izvršnog direktora “Vodovoda” nakon čega od preduzeća, po tom aneksu, dobija otpremninu u iznosu od 30.600 eura. Mjesec dana kasnije stiče pravo i na penziju.

Inače, funkcije Vojinovića i u proteklim godinama bile su sporne, ali postupci koji su pokretani protiv njega nikada, bar da je javnosti poznato, nijesu dovedeni do kraja.

U “reprezentaciju” spada i kupovina robe široke potrošnje- parfema, cipela i slično, ali i zlatna kartica koju je prethodno rukovodstvo preduzeća moglo da koristi za troškove te iste reprezentacije.

Evidentno je, međutim, da je sa te zlatne kartice izvlačen keš, došli smo do saznanja da nemaju pokriće za taj novac, a to je od 15.000 do 20.000 eura. Kada govorim o stavci reprezentacija Vojinović je tu korisnik svega toga. Znači trošilo se na ručkove, pijanke, robu, izvlačenje keša sa zlatne kartice, kupovanje parfema, cipela i na gorivo. Sve ovo je dio dosadašnje revizije, vidjećemo šta će se još utvrditi – ističe Cicmil.

Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Ibrahimović sa Ozan: Turske kompanije zainteresovane za modernizaciju aerodroma

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija mr Ervin Ibrahimović razgovarao je dana, …