spajic

Ministar Spajić: Januarski prihodi veći za 20%, prvi dokazi da je “Evropa sad” održiva

Prihodi državnog budžeta u januaru ove godine iznose 106,7 miliona eura (neto) i veći su za oko 20,4% ili 18,1 miliona eura u odnosu na januar prošle godine, preliminarni su podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS).
Januarski prihodi su i iznad plana budžeta za 2,9 miliona eura, odnosno 2,8 odsto.
Nastavljen je trend rekordne naplate prihoda iz 2021. godine. Prihodi od poreza na dodatu vrijednost (PDV) su iznad plana za januar za 1,3 miliona eura (2,6%) i iznose 50,3 miliona eura. Januarski prihodi od akciza su iznad plana za 2,1 milion eura ili 10,9 odsto, a iznose ukupno 21,1 milion eura.
„Ovo su prvi signali da smo realno planirali budžet za ovu godinu i da nije tačna priča o neodrživosti programa reformi “Evropa sad”. Nastavljamo da obezbjeđujemo stabilne prihode budžeta i pored značajnog smanjenja poreskog opterećenja na zarade, kojim je omogućeno najveće ikad povećanje plata u Crnoj Gori i to u jednoj godini”, poručio je ministar finansija i socijalnog staranja, mr Milojko Spajić.
U predstojećem periodu očekuje se još bolja naplata prihoda jer će se osjetiti efekti povećanja zarada iz programa reformi, veće potrošnje, itd.
Prema podacima Uprave prihoda i carina, bruto naplata prihoda za januar iznosi 117,16 miliona eura, što je za 6,84% više nego u januaru 2019, godini u kojoj su bili rekordni prihodi.

MFSS krajem februara objavljuje objedinjene januarske podatke o svim prihodima i izdacima budžeta, u okviru redovnih mjesečnih izvještaja.
Crna Gora je u 2021. godini ostvarila rekordnu naplatu budžetskih prihoda, čime je premašila i „rekordnu“ 2019. godinu, o čemu je detaljan izvještaj na sajtu MFSS-a.

Provjerite slična mjesta

Finansijski uspon Air Montenegra: rast prihoda i profita

Nacionalni avioprevoznik, Air Montenegro, nastavlja sa finansijskim i operativnim usponom, generišući 62,3 miliona eura prihoda …