Kazna 70 hiljada dolara jer nijesu prijavili pronevjeru u Crnoj Gori

Američki regulator berza (SEC) objavio je dokument o sankcionisanju Rite Mansur zbog toga što nije adekvatno reagovala povodom navodne pronevjere u crnogorskoj kompaniji, prenosi RTCG. Mansur je članica borda hercegnovske firme Signature investments Montenegro. Mansur je finansijska savjetnica brokerske kuće McDonald Partners, sa sjedištem u Klivlendu u Ohaju. Taj je broker od septembra 2013. do januara 2017. godine na američkoj berzi prodao privatnih hartija od vrijednosti za 14 miliona američkih dolara, koje su izdala dva združena investiciona fonda, osnivača firme Signature investments Montenegro.

SEC navodi da su u oktobru 2016. godine Mansur i McDonald Partners saznali za optužbe da je njihov službenik u crnogorskoj firmi pronevjerio oko 488,3 hiljade dolara sredstava investitora, tako što je zloupotrijebio debitnu karticu kompanije za plaćanje određenih ličnih troškova. Nakon što se to otkrilo, službenik je pristao da vrati približno 335 hiljada dolara, ali Mansur i McDonald Partners nijesu otkrili navodnu pronevjeru investitorima u oktobru 2016. godine. Naprotiv, početkom 2017. godine su prodali dodatne hartije od vrijednosti za investiciju u uvali Dobreč.

Prema tvrdnjama SEC-a, Mansur je na kraju 2019. godine pribavila bankovne evidencije iz kojih je saznala da je službenik pronevjerio znatno više novca nego što su ranije utvrdili. Zbog toga je kažnjena da plati 70 hiljada dolara po više osnova.

Firma Signature investments Montenegro je registrovana u oktobru 2012. godine za djelatnost hoteli i sličan smještaj. Prema izvodu iz katastra firma posjeduje ukupno 91,2 hiljade kvadrata zemljišta u uvali Dobreč, koje se vodi kao šumsko od 2013. godine. Od tada je zemljište pod hipotekom zbog međunarodnih kredita, naplativo odmah do deset miliona eura.

Kompanija je trenutno u blokadi od 23. decembra 2020. godine za 112.718 eura. Prethodno je u blokadi bila 200 dana 2018. godine za 113.125 eura, a potom 2019. godine sedam dana za 1.822 eura.

Kompanija ima na platnom spisku dvoje ljudi, a 2020, prema posljednjem dostupnom izvještaju o poslovanju, prijavila je minus od 300 hiljada eura. Navode da su zemljište i objekti u vlasništvu firme vrijedni 5,7 miliona eura, da su investicione nekretnine vrijedne 17,7 miliona eura, a da imaju 2,17 miliona eura obrtnih sredstava.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Đurović: Sudije Ustavnog suda biraćemo prije lokalnih izbora

Predjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je parlament danas pokazao da funkcioniše. “Vezano za …