Veliki regionalni značaj 29. Kopaonik biznis foruma

Kopaonik biznis forum, jedan od najvećih ekonomskih skupova u regionu, biće održan od 6. do 9. marta, u hotelu Grand Kopaonik. Veliki regionalni značaj ovog foruma ogleda se i u programu, u okviru kojeg je čak jedna trećina panela posvećena upravo regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast.

Čvršća saradnja zemalja u regionu, zelena tranzicija i održiv razvoj biće glavne teme o kojima će učesnici razgovarati i razmjenjivati mišljenja.

„Prema januarskom izvještaju Svjetske banke, za čitav region Zapadnog Balkana predviđa se umjereni rast od 4,1 odsto u 2022. godini. Sa projektovanim oporavkom rasta, predviđa se da će stopa siromaštva u regionu Zapadnog Balkana nastaviti trend pada. Međutim, ukupni pozitivni izgledi za ovaj region i dalje su narušeni rizicima koji se odnose na mogući povratak ograničenja vezanih za pandemiju i, s tim u vezi, iscrpljenost fiskalnog prostora i rastući nivo javnog duga“, kaže Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije. On dodaje i da politika zemalja Zapadnog Balkana treba da se fokusira na rješavanje ključnih strukturnih prepreka otvaranju radnih mjesta i ekonomskoj transformaciji. To podrazumijeva podizanje ukupne produktivnosti privreda, unapređenje kvaliteta nezavisnih institucija koje regulišu tržište, kao i stvaranje jednakih uslova za sve učesnike u tržišnoj utakmici.

Na predstojećem Kopaonik biznis forumu jedna od ključnih tema biće i neophodnost čvršće saradnje zemalja kao preduslova održivog rasta i razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

„Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa neminovnom zelenom tranzicijom. Uticaji na klimatske promjene, zagađenje i egzistencijalne ekološke krize mijenjaju temelje ekonomske aktivnosti, izbor potrošača i ponašanje investitora. Prelazak na zeleni put rasta je dugoročni proces i nije nimalo lak. Međutim, uprkos brojnim izazovima, zelena tranzicija nudi mogućnosti za Zapadni Balkan, posebno koristeći predpristupne resurse koji su opredijeljeni unutar EU za zemlje kandidate“, zaključuje Vlahović.

Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard. Registracija učesnika moguća je preko veb portala www.kopaonikbusinessforum.rs.

Provjerite slična mjesta

Ovo su najbolji i nagrađeni službenici MUP-a

Bezbjednost i očuvanje unutrašnjeg poretka temeljne su vrijednosti od nastanka državnih institucija sve do današanje …