Oxford Analitika: Reforme zastale, i izbori opcija

Nova vlada Crne Gore zahvaćena je političkom krizom i mogućim prijevremenim izborima, i reformski proces u Crnoj Gori je u zastoju, navedeno je u dokumentu britanskog instituta Oxford Analitika (Oxford Analytica) koji je dobio Portal RTCG. Kako navodi ovaj institut, koji redovno analizira politička i bezbjednosna kretanja na zapadnom Balkan, “Crna Gora je zastala”.

Nova vlada Crne Gore zahvaćena je političkom krizom i mogućim prijevremenim izborima, i reformski proces u Crnoj Gori je u zastoju, navedeno je u dokumentu britanskog instituta Oxford Analitika (Oxford Analytica). Kako navodi ovaj institut, koji redovno analizira politička i bezbjednosna kretanja na zapadnom Balkan, “Crna Gora je zastala”.

Kako se navodi u dokumentu tog instituta, Crna Gora je započela pristupne pregovore sa EU prije deceniju. Istaknuto je da bi francusko predsjedavanje mogl biti prilika da se pokaže nedavna promjena, uz napomenu da je Oxford Analitika još u junu prošle godine ukazala da nova crogorska vlada tek treba da ispuni svoja obećanja

“S obzirom na to da je, međutim, njena nova vlada zahvaćena političkom krizom i mogućim prijevremenim izborima, reformski proces u Crnoj Gori je u zastoju”, navedeno je u dokumentu britanskog instituta Oxford Analitika.

Istaknuto je da zapadnom Balkanu treba dati jasnu perspektivu članstva u EU, o čemu je govorio i francuski predsjednik Emanuel Makron.

No, kako se tvrdi, nedostatak vremena i složena politička zbivanja ne daju posebno mnogo prostora da Francuska kao zemlja koja predsjedava EU nešto konkretnije učini po pitanju približavanja regiona evropskom savezu. Navedeni su i mogući negativni efekti ako ne bude snaženja politike proširenja.

“Nesigurnost u vezi pristupanja može da dovede do smanjenja stranih direktnih investicija u regionu. Uz to, ‘odliv mozgova” iz regiona će biti nastavljen a vakum koji EU ostavlja može da privuče neke značajnije rusko ili kinesko prisustvo u regonu”, navedeno je u dokumentu londonskog instituta.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …