Udarne vijesti
cbcg

Građani zbog većih plata počeli da dižu nove kredite

Za očekivati je da će veće zarade, koje je dio zaposlenih već dobio kroz program “Evropa sad”, dovesti do većeg interesovanje za kreditima, kaže za Portal RTCG generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković. Iz Centralne banke Crne Gore kažu za portal RTCG da očekuju izvjestan rast tražnje i odobrenih kredita, ali ne čekuju i značajnije povećanje kamatnih stopa u narednom periodu.

Neke banke već nude keš kredite Neke banke već nude keš kredite
Jedna banka, koja posluje u Crnoj Gori već je krenula u kampanju prema stanovništvu, gdje građanima nude keš kredite, koji se “odobravaju odmah na osnovu očekivanog uvećanja zarada”.

Pejaković kaže i da se veća potražnja za kreditima očekuje slabljenjem uticaja pandemije, realizacijom kapitalnog budžeta, oživljavanjem privrede gdje turizam u projekcijama ima najveću osnovu za rast, potom građevinarstvo, energetika itd.

“Imamo povećanje prihoda, a ono što potencirate kroz pitanje i plata, gdje je za očekivati veće interesovanje za kreditima. Koliko sam upoznat samo jedna banka je krenula u kampanju prema stanovništvu, gdje se poštuju i makroprudencijalne mjere CBCG”, kaže Pejaković za Portal RTCG.

Na naše pitanje da li banke već registruju povećano interesovanje građana za keš ili nekim drugim kreditima, Pejaković navodi da je rano govoriti o takvim trendovima.

“Gotovinski krediti su u principu vrlo zastupljeni na nivou sistema, ali opet imate razlike od banke do banke, što je u skladu sa strategijom menadžementa i postavljenih ciljeva akcionara banaka. U ovom trenutku ne možemo govoriti o nekom značajnom povećanju interesovanja za gotovinskim kreditima, a početak godine ipak nije reprezentativan za izvlačenje zaključaka. Ipak treba da prođe neki vremenski period da bi sagledali trendove”, ističe Pejaković.

Ne očekuje rast kamatnih stopa

Navodi međutim da veća tražnja za kreditima neće značiti i povećanje kamatnih stopa.

“Svjedoci smo rasta bankarskog portfolija, a sa druge strane imate višegodišnji trend pada kamatnih stopa kod banaka u plasmanima”, ističe Pejaković.

Ukupni krediti banaka na kraju 2021. godine iznosili su, kako navodi, 3,36 milijardi eura, dok su na kraju 2020. godine iznosili 3,159 milijardi eura.

“Banke su visoko likvidne, solventne i sistemski pokazatelji nam ukazuju na veliku stabilnost banaka. Prethodno ukazuje na dobru kondiciju banaka da podrže svaki kvalitetan projekt koji se kandiduje, kao i zadovoljenje interesovanja građana, gdje je u prvom planu bonitet tražioca, istorijat odnosa sa bankom i postojeći nivo zaduženosti”, navodi Pejaković u izjavi za Portal.

CBCG: Rast tražnje i odobrenih kredita, ne i kamatnih stopa

U Centralnoj banci Crne Gore očekuju određeni rast tražnje i odobrenih kredita.

“Usljed povećanja zarada, što će imati pozitivan uticaj na povećanje kreditne sposobnosti zaposlenih, može se očekivati izvjestan rast tražnje za kreditima, kao i rast odobrenih kredita. Ipak, s obzirom na prilično opreznu kreditnu politiku banaka, rizik od prekomjernog kreditnog rasta u ovom trenutku je relativno nizak”, saopšteno nam je iz CBCG.

Poručuju da će, svakako u slučaju potrebe, Centralna banka preduzimati neophodne korektivne mjere, u smislu usklađivanja izloženosti kreditnom riziku sa kapitalizovanošću banaka.

RTCG

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Nikšić dobio prvu pametnu ekološku branu

Nikšić je dobio prvu ekološku mrežnu branu koja će u narednom periodu trajnije riješiti pitanje …