Američki SEC: Postupak zbog finansijskih malverzacija u Crnoj Gori

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) objavila je dokument o sankcionisanju Rite Mansur, zbog toga što nije adekvatno reagovala povodom navodnih finansijskih malverzacija u Crnoj Gori. Mansur, koja upravlja Mansour Vealth Management u Toledu, finansijski je savjetnik kompanije McDonald Partners LLC, brokera i savjetnika za investicije sa sjedištem u Klivlendu, Ohajo.

Prema navodima SEC, u periodu od septembra 2013. godine do januara 2017. godine, Mansur i McDonald Partners su ponudili i prodali svojim klijentima više od 14 miliona dolara privatnih hartija od vrijednosti izdatih od strane dva združena investiciona fonda koja su bila uključena u izgradnju turističkog projekta u Crnoj Gori.

SEC navodi da su u oktobru 2016. godine Mansur i McDonald Partners saznali za optužbe „da je njihov službenik u crnogorskom subjektu pronevjerio oko 488.331 dolara sredstava investitora tako što je zloupotrijebio debitnu karticu koja pripada tom subjektu za plaćanje određenih ličnih troškova“.

U dokumentu SEC piše da nakon što su se Mansur i McDonald Partners suočili sa osobom koja se bavila navodnim krađama, on je priznao da nema pravo na određena sredstva i pristao je da vrati približno 335.000 dolara koje je uzeo.

Uprkos tome, SEC navodi da ni Mansur niti McDonald Partners nisu otkrili navodnu pronevjeru investitorima u oktobru 2016. godine.

Staviše, SEC navodi da su početkom 2017. godine Mansur i McDonald Partners prodali dodatne hartije od vrijednosti za crnogorsku investiciju kako novim tako i postojećim investitorima.

Prema tvrdnjama SEC, Mansur je na kraju 2019. godine pribavila bankovne evidencije iz kojih je saznala da je lice iz Crne Gore pronevjerilo znatno više novca nego što je ranije isticano.

SEC je utvrdila da je svojim ponašanjem Mansur prekršila nekoliko propisa, uključujući zakon o hartijama od vrijednosti.

Kao dio svojih sankcija, SEC je naredila da Mansur plati oko 70.000 dolara, po više osnova.

Mansur niti priznaje niti poriče navode SEC-a.

Pregledom registra privrednih subjekata u Crnoj Gori, Portal RTCG utvrdio je da je Mansur jedno od ovlašćenih lica u firmi Signature investments Montenegro, koja u Herceg Novom planira izgradnju luksuznog turističklog kompleksa.

Provjerite slična mjesta

Tačka na priču o pet miliona štete

Nekadašnji gradonačelnici Budve, Dragan Krapović i Marko Carević, i bivši načelnik opštinske Službe za naplatu …