Udarne vijesti

Nakon gašenja termoelektrana treba očekivati gradnju novih nuklearki

Zbog izrazito negativnog efekta na životnu sredinu treba očekivati postepeno gašenje termoelektrana u bližoj ili relativno daljoj budućnosti, bez obzira na trenutno protivljenje velikog broja zemalja zbog ugrožavanja energetske nezavisnosti, saopštio je u razgovoru za Pobjedu profesor Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladan Radulović.

On je podsjetio da se EU, ali i svijet u cjelini, suočava sa posljedicama energetske krize, kao i da potrebe čovječanstva za svim vidovima energije bilježe trend stalnog rasta, dok se resursi planete iscrpljuju i smanjuju. Profesor Radulović naveo je da jedno od rješenja koje, prema sadašnjem razvoju tehnike i tehnologije, može da obezbijedi potrebne nedostajuće količine električne energije u budućnosti je i izgradnja novih nuklearnih elektrana. On smatra da se potencijalne bezbjednosne opasnosti od nuklearnih elektrana mogu preduprijediti poštovanjem visokih standarda u procesima eksploatacije i upravljanja.

S obzirom na veliki udio električne energije proizvedene iz postojećih termoelektrana, vrlo je teško očekivati da će u skorijoj budućnosti biti moguće da se sva potrebna električna energija proizvede samo iz obnovljivih izvora. Ako izuzmemo velike hidroelektrane, koje će kao obnovljivi izvor energije i dalje biti u upotrebi, količina električne energije proizvedena iz drugih obnovljivih izvora (solarne elektrane, vjetroelektrane itd.) neće biti dovoljna da nadomjesti nedostajuće potrebe potrošača i deficit proizvodnje usljed gašenja termoelektrana. Stoga, kako bi se ovaj problem riješio, treba očekivati i izgradnju novih nuklearnih elektrana – kazao je Radulović.

Nedavno je i evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton najavio da će EU morati da uloži 500 milijardi eura u nuklearne elektrane nove generacije do 2050.

On je saopštio i da će za postojeće nuklearne elektrane biti potrebno 50 milijardi eura ulaganja od sada do 2030. godine.

Breton je naveo da je plan EU da se energija iz nuklearne energije i prirodnog gasa označi kao ,,zeleni“ izvor i važan korak prema privlačenju kapitala. EU se konsultuje sa državama članicama o tom prijedlogu, uz unutrašnje nesuglasice o tome mogu li se ti izvori energije zaista kvalifikovati kao održive opcije.

Uticaj na životnu sredinu
Profesor Radulović je pojasnio da proces proizvodnje električne energije u samoj nuklearnoj elektrani nema negativan uticaj na životnu sredinu.

U tom procesu nema sagorijevanja nikakvog goriva, pa samim tim nema štetnih produkata/gasova koji zagađuju okolni vazduh, vode ili zemljište. Sa te strane nuklearne elektrane mogu se svrstati u zelene izvore – rekao je Radulović.

Pobjeda