Udarne vijesti

Drecun: Možda je rješenje za KAP povratak En+ grupe

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) mora da nastavi da radi, i da bi možda dobra opcija bila da se pokuša ponovo sa ruskim investitorom, odnosno sa En+ grupom, koja je u jednom periodu upravljala ovim nekadašnjim gigantom.

Drecun je, za RTV Budva, podsjetio da i bivši sindikat KAP-a tvrdi da je, za vrijeme poslovanja EN+ grupe, radnicima mnogo bolje bilo nego sada.

Sa EN+ grupom je bilo počelo dobro, a onda se umiješala politika. To je kredibilan investitor i treba, zašto ne, ponovo razgovarati sa njima i vidjeti da li oni imaju interesovanja za povratak u KAP. Mi za sada nemamo rješenje za prestanak rada Kombinata aluminijuma, još nije zrelo vrijeme da on prestane da radi i pored svih problema koje uzrokuje, od ekoloških do nekih drugih – rekao je Drecun.

Nakon poruke vlasnika Uniproma Veselina Pejovića da neće prekidati radni odnos sa 600 radnika ukoliko Vlada do četvrtka formira komisiju koja bi se uvjerila u kakvim uslovima rade u stečaju, Drecun je kazao da ucjene nikada nijesu dobra polazna osnova za dogovor, a ponajmanje kad su upućene Vladi.

On je ocijenio da je nedostatak dijaloga veliki problem i pitao zašto se toliko godina čekalo da situacija eskalira. Zašto osam godina traje stečaj, pitanje je koje se logično nameće.

Sindikat u ovoj situaciji prepoznaje, moguće, određenu namjeru aktera vlasnika da se Kombinat pretvori u realstate kompaniju, kasnije korišćenjem nekih značajnih nekretnina koje su u posjedu KAP-a, nego što se zaista misli o nekom kvalitetnom nastavku proizvodnje. Saudijska Arabija je uticala da se brojni kombinati u svijetu zatvore, te tu treba istaći značajnu ulogu menadzerskog tima da održe živim KAP – kazao je Drecun.

Iskustva iz regiona, kako je naveo, govore da je 896 dana prosječno trajanje stečaja, na primjer tako je u Bosni i Hercegovini (BiH).

RTV Budva/ Dan

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

DPS Pljevlja: Rovčanin zamajava i vrijeđa inteligenciju građana Pljevlja

Nikad kraja egzibicijama i folirantskom pristupu Demokrata i njihovog predsjednika u Pljevljima. Skoro dvije godine …