Damir proizvodi “Bjelopoljsko pivo”: Modifikovani recept po ukusu građana

Bjelopoljac Damir Kalić proizvodi “Bjelopoljsko pivo”. Ovo je jedina pivara na sjeveru Crne Gore koja se zove “Profa”, a uskoro će ovaj proizvod biti dostupan na tržištu naše države.

Vrijedni Damir nam priča da je sve počelo iz hobija.

“Ni sam ne znam kako me je zainteresovao taj proces proizvodnje, kojim se iz hobija bavim šest godina za redom. Dosta sam vremena proveo u usavršavanju proizvoda i shvatio da bi bilo fino i korisno da i drugi probaju craft pivo”, dodao je Kalić.

KREĆE PRODAJA

Od hobija, početkom ove godine Damir je riješio da napravi ozbiljnu biznis priču. Uskoro će “Bjelopoljsko pivo” moći da probaju svi ljubitelji ovoga pića jer će biti dostupan na tržištu.

“Krenuo sam u proces dobijanja dokumentacije i to se naravno privodi kraju. Već sam dobio dozvolu za rad od Ministarstva za fitosanitarne poslove. Potom očekujem da stignu rezultati analiza proizvoda i nadam se da će najdalje za mjesec – dva pivo biti na tržištu”, naglašava Kalić.

Prema njegovim riječima, proizvodnja piva je teoretski prlično prosta ali sama tehnologija “može da bude zahtjevna i ponekad složena”.

“Kvalitetno zdravo pivo proizvodi se od četiri sastojka: vode, kvasca, slada i hmelja. U svijetu postoji veliki broj craft piva, a ljudi na našim prostorima nikada se nijesu susretali sa tim i uglavnom budu negativni utisci kada probaju nešto novo”, istakao je Kalić.

RECEPT

Kalić je otkrio da je recept za “Bjelopoljsko pivo” sličan standardom.

“Napravio sam nešto slično standardnom pivu receptisanom, ali da se na neki način razlikuje i mislim da je intresantno. Modifikovao sam recept prema uskusu naših sugrađana. Pivo su sada probali najbliiži prijatelji i komšije, pa sam slušajući degustatore podešavao sam recept .U pitanju je jedan Pilencer blago svijetlo pivo”,

Kalićeva mala pivara če mjesečno proizvoditi oko 500 litara piva koje će biti prodato na tržištima.

“Veliku motivaciju za ovaj posao pružaju mi ugrađani koji imaju samo pozitivne komentare kada je u pitanju proizvodnja i ukus mog piva”, zaključio je Kalić.

Jovan ŠĆEKIĆ

Tekst je nastao u okviru projekta “Mladi, biznis i digitalna transformacija” i podržan je o strane Fonda za raznovrsnost i pluralizam medija.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …