Snažna zimska oluja na sjeveru Evrope, ima žrtava

Snažno olujno nevrijeme pogodilo je noćas Evropu – pogotovu sjeverne, priobalne dijelove kontinenta. Nekoliko ljudi je poginulo, a velika je i materijalna šteta.

Snažna oluja, s brzinom vetra od skoro 140 kilometara na sat juče je (29.1.) zahvatila Veliku Britaniju. Najmanje dvije osobe su poginule.

U centralnoj Engleskoj u selu Vinothdejl devetogodišnji dječak je poginuo nakon što je na njega palo drvo, a tom prilikom je teško povrijeđen muškarac koji je bio s njim. Na isti način je smrtno stradala 60-godišnja žena u istočnom škotskom priobalnom gradu Aberdinu.

Više od 130.000 domova i prodavnica širom Britanije je privremeno ostalo bez električne energije zbog prekinutih vodova, a nova oluja već se sprema na sjeveru Britanskih ostrva.

U Poljskoj je dvadesetsedmogodišnji vozač poginuo kada je na njegov automobil palo drvo. U toj nesrći na sjeveru zemlje povrijeđena je još jedna osoba.

Vatrogasci su širom zemlje bili u hiljadama akcija spasavanja. Prema podacima vlasti, oko 680.000 domaćinstava u Poljskoj privremeno je bilo bez struje.

U Češkoj je nevrijeme otežalo gašenje požara u skladištu u Mladoj Boleslavi, 50 kilometara sjeveroistočno od prijestonice Praga. Više od stotinu vatrogasaca satima se borilo sa vatrom. I u Češkoj je više od 30.000 domaćinstava ostalo bez struje. Na mnogim mjestima moralo da se sklanja oboreno drveće.

Nezavisne

Provjerite slična mjesta

Zlatna groznica u susjedstvu: Lykos Metals na tragu otkrivanja zlata i u Čajniču

Firma Lykos Metals, koja je izvijestila o pronalaženju većih količina zlata u općini Jezero, na …