Realan strah od nestašice vode za primorje

Hidrolog i inženjer geologije i hidrogeologije Mihailo Burić kazao je za Portal RTCG da je realna bojazan od nestašice vode za Crnogorsko primorje, budući da izvorište Bolje sestre već odavno nema dovoljno kapaciteta za našu obalu.

Burić u intervjuu za naš portal kaže da se mora hitno raditi na iznalaženju rješenja za ovaj problem.

Nije mu, kaže, poznato zašto se do sada čekalo sa tim: “Mislim da ako turizam propadne zbog ovoga, eksperti moraju podleći ozbiljnoj odgovornosti”.

Govoreći o eksploataciji šljunka iz korita Morače, Burić je rekao da je prvo i osnovno pitanje postoji li projekat eksploatacije i uređenja vodotoka ili ne.

“Ako je nešto urađeno izvan tehničke dokumentacije, to znači da je van zakona. Ako je urađeno van zakona, treba snimiti sadašnje stanje, i na osnovu toga izvoditi stručne zaključke”, kaže Burić.

Krajem prošle godine u fokusu je bila regulacija toka Morače i njena devastacija. S aspekta struke, što to znači za sam tok Morače, biodiverzitet? Kolika je šteta od eksploatacije šljunka?

“U Crnoj Gori se više ne može razgovarat ni o čemu, a da se ne uzme u obzir postojeći kontekst. Naime, ako ‘dobri i verni narod’ ne shvati kakvu nam je političku poplavu donio, nijedna tema u društvu više neće imati smisla. Bez zdrave države nema ni zdrave struke, ni normalna života. A to znači potpuno isključenje ‘av-av’ politike, koja manipulise narodom.

I taman kad sam pomislio da nam nema spasa, pojaviše se dva mala-velika svijetla. Na sjednici Odbora za bezbjednost predsjednik upozori da studenti političkih nauka ne pobjegnu sa fakulteta zbog viđenog na sjednici, uz opasku da nekima nema spasa (čini se da je potrefio). I drugo svijetlo, za koje sam mislio da se nikad desiti neće. I novinari su se osmjelili da kažu da mediji nijesu ni policija, ni tužilaštvo, ni sud. Ova dva signala pružaju nadu da je možda nesto pozitivno počelo. Jer postojeći ambijent, koji tvore aktuelni političari, deformiše sve sfere normalnog ponašanja i života. Postojeći politički stil je pretužan (o oće li se više političari prestati pozivati narod, jer je ovo stvarno užasno degutantno?). Pa još i neka nerazumljiva zakletva od 30. avgusta (ne kako spasiti Crnu Goru, nego na prvo mjesto neka apstrakcija kako im je za sve kriv neko drugi, a naročito DPS). Sve se to događa po cijenu međusobnog klanja-bože tamo njima pomozi. A zašto, neću da tumačim.

Portal RTCG

Provjerite slična mjesta

Izabran novi Odbor direktora EPCG, nema Jokovića

Na vanrednoj Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore izabran je novi Odbor direktora u sastavu Ivan …