Partije udomile stotine svojih o trošku države

Brojna preduzeća u većinskom državnom vlasništvu su prošle godine, nakon promjene menadžmenta u tim kompanijama, zaposlila ogroman broj novih radnika. Pored kompanija iz energetskog i rudarskog sektora, Rudnika uglja Pljevlja, CEDIS-a i Elektroprivrede, koji su lideri po broju novozaposlenih i koji su lani, i to po zvaničnim podacima Vlade, zaposlili na stotine novih radnika, i brojna druga državna preduzeća su zapošljavala ,,po dubini“.

Prema saznajima Pobjede Hotelska grupa Budvanska rivijera, Javno preduzeće Morsko dobro, Regionalni vodovod i Zavod za zapošljavanje su preduzeća koja su, od dolaska nove vlasti, zadnjih godinu primili više desetina radnika bliskih partijama koje su u vlasti.

Nova zapošljavanja
Tako je u Hotelskoj grupi Budvanska rivijera, kako smo nezvanično saznali, do sada deset do 15 novozaposlenih. Iako su zadržali menadžere nekih hotela, novo rukovodstvo je tek sad odradilo novu sistematizaciju i tu su povećali broj zaposlenih na neodređeno za preko 70, ali smanjili broj zaposlenih na određeno.

Faktički će to uraditi, ali će se pravdati da je novom sistematizacijom ukupno samo 20 više jer uzimaju u obzir radnike zaposlene na neodređeno, na određeno i sezonske radnike – kazao je izvor blizak Pobjedi.

Nova zapošljavanja prisutna su i u Javnom preduzeću Morsko dobro gdje već ima 20 novozaposlenih u posljednjih godinu od kada je došlo novo rukovodstvo. U Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje, iako je novi direktor na tom mjestu samo pet mjeseci, već su četiri nova radnika.

I u Zavodu za zapošljavanje takođe ima dosta novih zapošljavanja, međutim tačan broj nijesmo mogli da saznamo, a zvaničnu informaciju nijesmo dobili.

Poznato je jedino da su smijenjeni svi pomoćnici i načelnici područnih jedinica jer su im kazali da ,,nijesu podobni“, a na ta mjesta novo rukovodstvo je postavilo ljude iz svojih partija, doduše iz Zavoda, ali koji su bili ,,srpski orijentisani“.

Ćutanje
Iz Rudnika uglja, CEDIS-a i Elektroprivrede nijesu ni ovaj put, kao ni nekoliko puta ranije, odgovorili na pitanja Pobjede o novozaposlenima.

Iz Rudnika uglja Pljevlja nijesu odgovorili na pitanja o tome koliko je radnika trenutno zaposleno u kompaniji i za koliko je povećan broj radnika na početku ove u odnosu na početak prošle godine.

Prema zvanično objavljenim podacima Ministarstva kapitalnih investicija Rudnik uglja je na kraju trećeg kvartala prošle godine povećao broj zaposlenih za 24 odsto u odnosu na uporedni period iz 2020. godine. Pljevaljska kompanija je na kraju septembra prošle godine imala 1.060 zaposlenih, što je za 208 radnika više nego na kraju septembra 2020. godine.

Ni iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) nijesu odgovorili na pitanja o novom zapošljavanju.

Prema podacima Ministarstva kapitalnih investicija, na kraju septembra prošle godine, je broj zaposlenih u toj kompaniji porastao za 18 odsto u odnosu na isti period iz 2020. godine. CEDIS je, na kraju trećeg kvartala prošle godine, imao 1.591 radnika, odnosno za 237 više u odnosu na isti period iz 2020. godine.

Ni Elektroprivreda nije odgovorila na pitanja o zapošljavanju. U toj kompaniji je na kraju trećeg kvartala prošle godine, prema podacima Ministarstva kapitalnih investicija, broj zaposlenih porastao za 14 odsto, odnosno za 135 u odnosu na isti period prošle godine. Na kraju septembra prošle godine u kompaniji je zvanično radilo 1.129 radnika.

Partijsko zapošljavanje
Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je u parlamentu 1. decembra prošle godine odgovarao na pitanje poslanika DPS-a Danijela Živkovića čija je odgovornost enormno partijsko zapošljavanje u preduzećima čiji rad kontroliše.

Živković je tada kazao da je, prema određenim informacijama, od aprila samo u sektoru energetike i rudarstva zaposleno skoro 900 partijskih kadrova po raznim formama ugovora o radu i djelu.

Bojanić je tada precizirao da je CEDIS, od aprila do decembra prošle godine, angažovao po osnovu ugovora na određeno vrijeme osam zaposlenih, po osnovu ugovora na neodređeno vrijeme/preuzimanje 26, po osnovu ugovora o ustupanju na određeno vrijeme posredstvom agencije 152, a po ugovorima o djelu 156 lica, sa određenim rokom trajanja. U tim ugovorima su, kako je dodao, i ugovori sa članovima komisija, koje su formirane kao ad hok tijela, radi kontrole i isticali su 31. decembra prošle godine.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

OHRABRENJE: Deficit budžeta niži 156 miliona eura od plana

Kumulativni budžetski deficit za prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 9,4 miliona eura ili …