Kazne do 500 eura zbog fotografisanja popisnog upitnika

Novčanom kaznom od 100 eura do 500 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako zloupotrijebi postupak popisivanja i prisustvo popisivača na način što snima ili fotografiše tok intervjua ili popunjene popisne upitnike ili ako snimak ili fotografiju objavi putem interneta ili medija. To je predviđeno predlogom zakona o popisu stanovništva, koji je Vlada dostavila u skupštinsku proceduru.

“Lice koje se obuhvata popisom ne smije zloupotrebljavati postupak popisivanja i prisustvo popisivača na način što će snimati ili fotografisati tok intervjua ili popunjene popisne upitnike i snimak ili fotografiju javno objaviti putem interneta ili medija”, navedeno je u predloženom tekstu zakona.

Iste kazne predviđene su i ukoliko lice ne da podatke koji se od njega traže popisom i ako na svako pitanje ne da tačan i potpun odgovor.

Popisivač je dužan da čuva kao službenu tajnu sve podatke o popisanim licima do kojih dođe tokom obavljanja posla koji mu je povjeren, zbog čega potpisuje izjavu o poštovanju principa povjerljivosti.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Vuković: Uredićemo dvorišta svih škola i vrtića i kupiti minibuseve za prevoz učenika

Pokret „Svi za naš GRAD“ na čelu sa dr Ivanom Vukovićem, predstavio je juče samo …