Udarne vijesti

Erdogan smijenio glavnog statističara jer je objavio kolika je inflacija

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan smijenio je čelnika nacionalne statističke agencije Saita Erdala Dindžera poslije objavljivanja podataka o inflaciji.

Šef Nacionalnog zavoda za statistiku Sait Erdal Dindžer našao se na meti kritika, pošto je početkom januara objavio podatke prema kojima je godišnja stopa inflacije iznosila 36,1 odsto.

To je najviši nivo inflacije u Turskoj u posjlednjih 19 godina.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovio je danas da će kamatne stope u toj zemlji biti snižene i da će kao rezultat toga inflacija pasti.

Valutna kriza podstaknuta potezom centralne banke da smanji stope za 500 baznih poena od septembra, kao dio ekonomskog modela koji je osmislio Erdogan, dovela je do toga da je inflacija u decembaru porasla na najviši nivo tokom Erdoganove 19-godišnje vladavine, prenio je Rojters.

Kako je pokazala anketa koju je britanska novinska agencija sprovela juče, očekuje se da će u januaru inflacija dostići skoro 20-godišnji maksimum od 47 odsto, prenio je B92.

“Znate za moju bitku sa kamatama. Snižavamo kamate i snizićemo ih. Znajte da će i inflacija tada pasti, ona će još više pasti”, rekao je Erdogan pristalicama u crnomorskoj provinciji Giresun.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

SKANDAL: Vlada ukinula PDV za ulje i brašno, a trgovci podigli cijene

Iako je PDV na brašno i ulje nedavno ukinut, a za so smanjen na sedam …