Budva pred uvođenjem prinudne uprave

Sjednica Skupštine opštine Budva nije održana ni juče, 29. janura,čime je istekao šestomjesečni rok za njeno održavanje. Lokalna uprava je time praktično ušla u crvenu zonu, i Vlada sad može da raspusti parlament, uvede tzv.privremene mjere, odnosno tročlani Odbor povjerenika koji bi u metropoli turizma upravljao gradom do novih lokalnih izbora. Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija ranije su upozorili Skupštinu opštine Budva da do 29. januara održi sjednicu parlamenta, a nakon toga će o tome obavijestiti Vladu, koja će sa svoje strane upozoriti, ali i dati rok da se sjednica održi, jer u suprotnom, raspušta parlament i uvodi prinudnu upravu. Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija juče se nisu javljali na pozive “Dana”, tako da smo ostali uskraćeni za njihov komentar vezan za aktuelnu političku situaciju u Budvi.

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović za “Dan” je kratko rekao da sjednicu nije zakazivao “jer nema dogovora između političkih partija, a time ni kvoruma za njeno održavanje”.

Iz kabineta predsjednika Opštine Marka Carevića ranije su istakli da je “sasvim jasno da su odlazeći predsjednik Skupštine opštine i odbornički klubovi Demokrata, SNP, Prave i URA zajedno sa DPS-om svojim bojkotom i kršenjem zakona paralisali rad lokalne SO zarad svojih ličnih i partijskih interesa”.

Ostaće upamćeno da je prvi čovjek Skupštine zloupotrebom svog položaja i kršeći zakon blokirao njen rad, uveo vanredno stanje, poništio izbornu volju i uveo prinudnu upravu. Jer prinudna uprava znači upravo promjenu izborne volje i za razliku kada smo u prošlom mandatu imali političku korupciju sada imamo političku opstrukciju, a epilog je identičan – promjena izborne volje građana. Kao i mnogo puta dosad ovo će biti politički autogol za njih jer uvođenjem prinudne uprave raspusta se Skupština, a ne izvršna vlast i predsjednik opštine – saošteno je nedavno iz Carevićevog kabineta i naglašeno da je za aktuelnog predsjednika opštine glasalo 42 odsto građana.

Inače, sporazum o rješavanju političke krize u Budvi, koji su još novembru prošle godine potpisle Demokrate, URA, SNP i Prava Crna Gora, predviđao je da deset odbornika ove četiri partije neće učestvovati u radu parlamenta dok se dva čelna čovjeka Opštine i Skupštine opštine, Marko Carević i Krsto Radović, ne povuku sa funkcija i na taj način daju doprinos i pomognu u uspostavljanju odgovorne i harmonične lokalne vlasti.

Dan

Provjerite slična mjesta

Milošević pušten nakon saslušanja

Direktor Uprave prihoda i carina, Rade Milošević pušten je nakon saslušanja u akciji Specijalnog policijskog …