Od četiri ponude za pametna brojila izabrali najskuplju

Na prijedlog Komisije za sprovođenje javne nabavke izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema Vladimir Čađenović odlučio je da prvorangirana kompanija na tenderu za pametna brojila bude beogradska kompanija Meter&Control u vlasništvu biznismena i energetskog mogula Vojina Lazarevića, porijeklom iz Kotora. On je godinama važio za jednog od najvećih balkanskih trgovaca električnom energijom. Prema saznanjima Pobjede za pobjednika tendera je izabrana najskuplja od četiri ponude. Ovo nije definitivna odluka jer ponuđači mogu izjaviti žalbu protiv ove odluke. MN: Tender

CEDIS je podijelio ovu javnu nabavku na dva dijela – za kupovinu opreme i za njenu ugradnju. Komisija je za najpovoljniju ponudu za ugradnju brojila proglasila onu konzorcijuma Mezon – Regiocom koji je ponudio da 32 hiljade brojila ugradi za 3,5 miliona eura.

Na tenderu za nabavku opreme konkurisala su četiri ponuđača, od kojih je izabrana Lazarevićeva ponuda, jer su preostale tri ponude proglašene neispravnim. Dakle, neispravnim su proglašene ponude konzorcijuma Infinity ITSS and Energy iz Podgorice sa Prointer ITSS iz Banjaluke, konzorcijuma Mezon – Enerdat i Elektrotima iz Budve. Meter&Control je ponudio isporuku 32 hiljade brojila i druge naručene opreme za 4,74 miliona eura, dok vrijednost ostalih ponuda nije navedena jer su proglašene neispravnim. Procijenjena vrijednost ovog posla u tenderskoj dokumentaciji je bila pet miliona eura.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede ponuda konzorcijuma Mezon – Enerdat je bila jeftinija 1,9 miliona eura od prvorangirane. Ponuda budvanskog Elektro Teama je bila povoljnija za oko million, a konzorcijuma Infinity ITSS and Energy iz Podgorice sa Prointer ITSS iz Banjaluke za oko pola miliona eura.

Sumnje
O sumnjama da se kroz ovaj tender u dijelu opreme favorizuje Lazarevićeva firma, Pobjeda je pisala i kad je tender objavljen, iako je CEDIS tada pokušao da demantuje naše pisanje. Prema saznanjima naše redakcije na ovom tenderu je dio tehničke specifikacije prilagođen brojilima Lazarevićeve firme.

Tender je objavljen 18. oktobra prošle godine, šest mjeseci nakon što je nova uprava poništila prethodni tender.

Prethodni tender je bio objavljen 16. februara prošle godine, za nabavku 6.100 brojila sa cjelovitim softverom procijenjene vrijednosti 1,1 milion eura. On je poništen nekoliko dana prije datuma predviđenog za otvaranje ponuda uz obrazloženje u odluci da je naručilac ocijenio da je potrebna bitna promjena tenderske specifikacije. Tender je poništen iako je CEDIS tada, kako saznajemo, raspolagao sa ograničenim brojem brojila za priključenje novih potrošača.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …