Udarne vijesti

Eskobar: SAD će biti sve angažovanije u regionu Balkana

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da će SAD biti sve angažovanije u regionu i da će njihov glavni fokus biti borba protiv korupcije.

U intervju za dnevnik Nova od subote, on je istakao da je u Srbiji neophodno unaprijediti izborne uslove, poboljšati pristup medijima, ali je ukazao i da bi opozicija morala u tome da učestvuje.

Eskobar je naveo da SAD, zajedno sa svojim evropskim partnerima, zahtijevaju od vlasti u Beogradu da sprovedu reforme koje će omogućiti otvaranje političkog prostora, da zaustave napade ne civilne organizacije i da stvore adekvatne uslove za funkcionisanje nezavisnih medija i opozicije.

On je odbacio ocjenu da SAD tolerišu autoritarni režim predsjednika Aleksandra Vučića i da nema reakcija, ali je ukazao da ni SAD ni EU nisu ti koji odlučuju o rasporedu političkih snaga u Srbiji, da ne biraju oni rukovodstvo zemlje, već da to čine glasači.

Eskobar je izrazio i uvjerenje da je Srbija na putu ka EU.

To je zvaničan stav vlade i jasno izražena želja naroda, ali i mjesto gdje je Srbija bila kroz svoju istoriju i Kulturu, i gdje je sada ekonomski. Zato se i nadam da će Srbija nastaviti svoj put ka Evropi – rekao je Eskobar.

Povodom svoje predstojeće posjete Beogradu i Prištini, zajedno sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, on je rekao da je njen cilj da se dvije strane ohrabre da nastave dijalog pod pokroviteljstvom EU, kako bi prevazišle međusobne razike i nastavile put ka EU.

Dodao je da je drugi razlog njegove posjete unaprjeđenje saradnje SAD sa Srbijom i Kosovom.

Pobjeda

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Deseti dan protesta prosvjetnih radnika: Još uvijek čekaju ključeve od stanova

Prosvjetari iz Budve deset dana provode po šatorima na ledini ispred zgrade Opštine Budva. Njih …