Udarne vijesti

Radnici prijavili da im poslodavci traže da vrate dio plate na ruke

Direktor Uprava za inspekcijske poslove Ilir Harasani kazao je im je do sada stiglo 45 prijava radnika koje se odnose na moguće nepoštovanje programa “Evropa sad”.

On je rekao da se radnici se uglavnom žale da im poslodavci traže da im se dio zarade vrati na ruke, na moguće mijenjanje ugovora u dijelu skraćenja radnog vremena sa osam na četiri sata, potpisivanje ugovora o djelu i povremenim i privremenim poslovima…

Mislim da će od 1. februara biti više prijava. Do sada su se one odnosile na indicije da poslodavci mogu nešto da urade. Poslodavci su uglavnom negirali da će kršiti program – rekao je Harasani u emisiji “Okvir” na RTCG-u.

On je napomenuo da je većina prijava anonimna, što otežava posao inspektorima. Smatra da je dobro što je Vlada osnovala Koordinaciono tijelo za praćenje realizacije programa “Evropa sad”, ističući da bi u njega trebalo uključiti i Upravu policije.

Bili smo u kontaktu sa sudstvom i tužilaštvom. Jako je bitno da inspektor ima ovlašćenja do nekog trenutka, jer ne može da ima uvid da li se nešto stvarno desilo. Kazne su prevelike, do 20.000 eura, i ako je bilo kršenja programa mi ćemo to prijaviti policiji. To će krivično djelo biti procesuirano ka tužilaštvu, smatram da nikome neće biti u prilogu da ne poštuje program – poručio je Harasani.

Detalji bizniscg

Provjerite slična mjesta

Bivše direktore IRF-a terete za falsifikovanje ugovora

Optužnica protiv bivšeg rukovodstva Investiciono-razvojnog fonda Zorana Vukčevića, Zorana Vujovića i Branislava Jankovića, koje Specijalno …