NALAZ VJEŠTAKA: Đeka iz opštinske kase kupovao luksuznu i brendiranu robu

Bivši predsjednik Opštine Ulcinj, aktuelni poslanik u Skupštini Crne Gore Fatmir Đeka je u periodu od 24. februara 2014. do 21. marta 2016. godine, prema nalazu sudskog vještaka Milenka Popovića koji je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavljen u oktobru 2017, navodno zloupotrijebio službeni položaj jer je “u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe ili drugoga, bez skupštinskih odluka, neovlašćeno raspolagao, novčanim sredstvima Opštine Ulcinj tokom 2014, 2015. i 2016. godine, čime je Opštini Ulcinj pričinjena materijalna šteta od 312.671,11 eura”. U mišljenju sudskog vještaka, koje je dostavljeno “Danu”, navodi se da je ono dostavljeno specijalnom tužiocu Miri Samardzić, te da se Đeki stavlja na teret da je navodno nezakonito davao donacije institucijama kulture i sporta, sklapao ugovore o radu, ali i kupovao luksuznu brendiranu odjeću, obuću, satove i parfeme, kao i građevinski materijal koji nije isporučivan opštini.

Komentarišući ove navode iz nalaza vještaka, Fatmir Đeka je juče u izjavi za “Dan” poručio da nije napravio nikakvu štetu lokalnoj upravi, te da je prijava protiv njega odbačena još u fazi izviđaja.

Najprije je krivična prijava odbačena uz institut odloženog gonjenja. I to u fazi izviđaja, jer nije bilo elemenata za sprovođenje istrage. Dakle, nijesam nikakvu namjernu štetu nanio lokalnoj upravi – kazao je Đeka.

Druga stavka koju je sudski vještak utvrdio je da je “po osnovu neovlašćenog raspolaganja novčanim sredstvima opštine bez odluka skupštine ili nekog drugog nadležnog organa, za kupovinu luksuzne brendirane odjeće i obuće, satova i parfema u 2014, 2015 i 2016. godini Opština Ulcinj potrošila 12.542,42 eura”. Ova stavka je detaljno obrazložena u mišljenju vještaka, pa se navodi da je jednom preduzeću “za 2014. po osnovu tri ispostavljena računa i za 2015. po osnovu jednog opština platila 3.175 eura. U specifikaciji robe na prvom računu od 950 eura se navodi kupovina muške jakne “Boss” za 330 eura, muških cipela “Bott” za 170, pantalona, farmerica i šorca po cijenama od 60 do 120 eura. Na drugom računu koji je na ukupni iznos od 780 eura navodi se da su trgovani proizvodi ženske farmerke za 145 eura, muška jakna “Boss” za 335, ženske farmerke “Gues” 150 i muška jakna “zenga” za 150 eura. Na trećem računu od 870 eura kao stavke navode se haljina “Mosca” koja je koštala 210 eura, ženske cipele “Bott” za 160, muška jakna “Bott” 250 i haljina “Gues” za 250.eura. Za četvrti račun od 575 eura nema dokumentacije. Sudski vještak u nalazu iznosi cijeli niz drugih računa koji su pravdani kao “razna roba”, a u daljoj eleboraciji navodi se da je, između ostalog, kupovana i kozmetika.

Osim garderobe na račun Opštine, kupljeni su ručni satovi “Cerrti” koji je koštao 213 eura, “Armani” za 263 eura i “Nautica” za 165. Pored toga dokumentacija pokazuje da je u kozmetičkim radnjama osim kozmetike kupljeno više parfema, muških i ženskih, a na spisku se nalaze marke kao što su “Versace versus”, “Versace yellow diamonds”, “Gevenchy ange ou demone”, “Armani code ladies luna”, “Givenchy dnce with givenchy”, “Dolce & Gabbana femme”, “Bvugari jasmin moir”, “Versace crystal noir”, “Carolina Herrera”…

Izvor Dan

Provjerite slična mjesta

OHRABRENJE: Deficit budžeta niži 156 miliona eura od plana

Kumulativni budžetski deficit za prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 9,4 miliona eura ili …