Krivokapićev Kabinet: Radulović vodio tihu kampanju protiv premijera

Današanje reagovanje ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića predstavlja kontinuitet neprofesionalnog odnosa prema poziciji koju obnaša, uzme li se u obzir sklonost iznošenja detalja iz interne komunikacije, i to na poluistinit način, koju je imao sa premijerom povodom nekih važnih diplomatskih poslova o kojima se raspravljalo, saopštio je Kabinet predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića.

Kabinet predsjednika Vlade se neće baviti iznošenjem podataka interne prirode, naročito ne onih koji se odnose na komunikciju sa našim međunarodnim partnerima i saveznicima, ali je u obavezi, zbog odgovornosti prema crnogorskoj javnosti, da saopšti nekoliko činjenica.

Iako je predsjednik Vlade bio upoznat sa platformom i planom putovanja potpredsjednika Abazovića i ministra Radulovića u SAD, što je i konstatovao tokom sinoćnjeg intervjua, ministar Radulović vrlo dobro zna na koji segment tog putovanja je premijer aludirao. Razumije se, mislio je na onaj koji je prećutan, a koji se odnosio na tihu kampanju koju je ministar Radulović vodio protiv premijera lično, što će biti upamćeno kao glavna odlika njegovog ministrovanja.

Sa druge strane, u vezi puta za Sjevernu Makedoniju, ministar Radulović spominje isključivo one podatke koji njemu odgovaraju, a prenebregava činjenicu da nije informisao premijera o planiranom putu, odnosno da je premijer o istom saznao na sjednici Vlade, kada je ministar Radulović uveliko otputovao.

Ministrove insinuacije da je neko tražio revanšistički odnos prema kadrovima u crnogorskim ambasadama, te da je postao persona non grata, zato što je „on to spriječio” – degutantne su. Pošto u svom obraćanju sugeriše da je revanšizam tražio neko iz MFSS-a ili MER-a, preporučujemo ministru Raduloviću da se raspita kako su te „revanšističke” metode, koje pripisuje drugima, primijenjene u spomenutim ministarstvima. Ako se zaista raspita, saznaće ne samo da nije bilo revanšističkih metoda, već da je zatečeni kadar u ovim ministarstvima – unaprijeđen.

Ipak, još jedna neistina u saopštenju ministra Radulovića tiče se zahtjeva da se postavi, navodno „stažista” u ambasadi, za ambasadora u jednoj važnoj evropskoj zemlji. Apsolutno je netačno da se radi o stažisti, već je u pitanju saradnica u ambasadi, koja živi u glavnom gradu te države i koja je iz patriotskih razloga odlučila da donira sopstvenu ekspertizu – besplatno. „Stažistkinja”, kako je etiketira ministar Radulović, diplomirala je na istom fakultetu kao i gospodin Radulović, sa najvećom prosječnom ocjenom i magistrirala je na Univerzitetu Kembridž. Ima višegodišnje radno iskustvo u jednoj od najvažnijih stranih ambasada u Crnoj Gori, i fluentno govori engleski i francuski jezik.

Druga osoba, koja je predložena za specijalnu izaslanicu, nije „tek završila fakultet”, već je doktorantkinja na jednom od najprestižnijih evropskih univerziteta, i govori tečno engleski, ruski, portugalski, španski i kineski jezik. Tvrdnja ministra Radulovića da se radi o osobi koja je „tek završila fakultet” bi imala smisla, ukoliko bi neko zlonamjeran njega označio kao „tek svršenog studenta”, ako bi sjutra odbranio svoj magistarski rad.

Argument ministra Radulovića da konkretne osobe nemaju diplomatsko iskustvo u najmanju ruku je kontradiktoran, uzme li se u obzir da su, nakon izbora ove Vlade, za pozicije ambasadora imenovani ili predloženi kandidati bez diplomatskog iskustva, sa čim ministar Radulović tada nije imao problem.

Na kraju, ministar Radulović ističe sukobe i svađe premijera Krivokapića sa različitim političkim partijama i pojedincima, svjesno potiskujući činjenicu da je upravo on ministar za čiju je interpelaciju glasao najveći broj poslanika u crnogorskom parlamentu. Uprkos činjenici da su njegovi nadređeni, potpredsjednik Abazović i GP URA, upravo interpelaciju ministara naveli kao glavni razlog za podnošenje inicijative o izglasavanju nepovjerenja Vladi, ostaje misterija otkud ministru Raduloviću pravo da mjeri bilo čiji legitimitet i kredibilitet, kada je sopstveni već izgubio i među svojim kolegama u Vladi.

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …