Sastanak Abazovića sa ambasadorima Kvinte znači da su Vladi dani odbrojani

Tri bitna fakora ne idu na ruku ministrima koji po svaku cijenu žele da zadrže položaje, piše Pobjeda.

Prije svega – premijer Zdravko Krivokapić je otpisan od onih koji su do juče podržavali nosioca ,,demokratskih promjena“. Jučerašnji sastanak potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa predstavnicima Kvinte, pet najmoćnijih država zapadnog svijeta, najbolja je poruka da su Vladi Zdravka Krivokapića – odbrojani dani. Prethodno su bitni koji ovđe službuju već rekli svoje: njemački ambasador Robert Veber u intervjuu Pobjedi, šefica Delegacije EU u Podgorici Kristina Oana Popa, britanska ambasadorka Karen Medoks…

Ono što je specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar posredno najavio, ambasadori Kvinte danas glasno izriču: demokratija je poštovanje pravila političke igre, uvažavanje institucija, a ne primitivni avanturizam ulice i nepoštovanje vlastitih zakona.

I dok se sa Zapada čuju precizne poruke, odlazećeg premijera Krivokapića mora da zabrine što, za sada i javno, nema naklonost vlasti u Beogradu. Uvijek blagoglagoljivi Aleksandar Vučić se zabavio o Rio tintu, aprilskim izborima i, mada nema sumnje da prati dešavanja u Crnoj Gori, ne djeluje da će svim sredstvima da brani Vladu Zdravka Krivokapića. Moguće je da neće sprečavati da mu Crkva Srbije pruži podršku, ali direktne i javne pomoći iz Beograda očito neće biti do pada Vlade. Što će poslije, to je već druga priča.

Djeluje da je sa važnih međunarodnih adresa Vučiću sugerisano da se direktno ne miješa u politički rasplet u Crnoj Gori.

To, međutim, ne znači da neće biti logističke podrške iz Beograda, upravo preko Vučićeve BIA.

Pobjeda je već pisala u kojoj je mjeri srpska BIA ovladala crnogorskom ANB, uz posebnu ulogu direktora Agencije Vukšića. Prema informacijama Pobjede, Vukšić je i dalje na stalnoj vezi sa jednim od šefova BIA Markom Parezanovićem, a sama BIA je angažovala niz agenata ANB-a da rade istovremeno i za srpsku tajnu službu.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Abazović: Šteta što gradonačelnik Podgorice nije Luka Rakčević

Rezulat Pokreta Evropa sad u Podgorici je napravio Jakov Milatović što znači da ipak, po …