Smjene u Vladi revanšizam i nelegitimna koncentracija moći

To što premijer i grupa ministara sada preuzimaju i druge funkcije u Vladi, osim što je politički revanšizam neprimjeren u demokratiji, takođe je nelegitimna koncentracija moći, karakteristična za autokratije. Riječ je o uzurpaciji i suspenziji institucija od strane Vlade koja je pred padom, ocijenili su sagovornici Gradskog portala, povodom najnovijih poteza premijera Zdravka Krivokapića.

Iz Kabineta premijera potvrdili su da će Krivokapić preuzeti koordinaciju Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava (MPLjMP), kojim je do sada rukovodio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović. Prethodno je podnio prijedlog za smjenu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koga smjenjuje i sa mjesta predsjednika Nacionalnog savjeta za borbu protiv visoke korupcije.

Komentarišući Krivokapićeve odluke, politički analitičar Zlatko Vujović smatra da niz poteza koje je većina u Vladi preuzela ružne poruke zloupotrebe državnih institucija i ovlašćenja.

Vlada, o čijem se povjerenju glasa za desetak dana, došla je u situaciju da se obračunava sa sopstvenim članovima. Očigledno da tu nema nikakvog razloga koji je utemeljen na rezultatima, jer da jeste, onda je Krivokapić trebalo da saopšti ranije, ukoliko je bio nezadovoljan načinom na koji Abazović vodi Savjet – ocjenjuje Vujović za Gradski portal.

Rukovođenje resorom pravde, ljudskih i manjinskih prava je sporno po zakonu, jer je ministar i član Sudskog savjeta, a Krivokapić nije pravnik.

Mogu se tražiti odgovori, ukoliko želi da utiče na rad Tužilačkog savjeta i eventualno promijeni predstavnik Ministarstva pravde u TS. Međutim, sve to može trajati do pada Vlade, odnosno vršenja tehničkog mandata, a očigledno da je Krivokapić spreman da preuzima sve radnje koje su neuobičajene za Vladu o čijem se povjerenju glasa. Bojim se da nas čeka politička nestabilnost, ali i brojni izazovi za rad samih institucija – upozorio je Vujović.

Za građansku aktivistkinju i članicu Radne grupe za poglavlje 23 “Pravosuđe i temeljna prava” Dinu Bajramspahić aktuelna dešavanja su neprijatno iznenađenje.

Jedno je što Vlada nije imala kapaciteta da upravlja reformama i sprovodi ih, što je imala klerikalni karakter i vrijednosti koje mi nijesu bliske, ali na koje ima pravo, međutim, potpuno je drugo nezajažljiv apetit za vlašću kakav su stekli za samo godinu funkcionisanja nove uprave – ističe Bajramspahić.

Prema njenim riječima, upravo to gledamo ovih dana — političke aktere koji su počeli da se ponašaju kao da ne postoji sjutra i da su spremni da spale sve mostove i kuću u kojoj su, samo da bi ostali na vlasti.

Čini se da ne biraju sredstva i da ih ne zanimaju posljedice. Došlo je do zabrinjavajuće radikalizacije, manipulisanja javnim mnjenjem, zaoštravanja retorike do nezamislivog nivoa i izolacionizma grupe ministara i malog dijela koalicije koja je vršila vlast – navodi Bajramspahić, dodajući da je Demokratski front još uzdržan.

Napominje da je u svemu dobro što građani imaju jasniju sliku o svijesti i kapacitetima svih na političkoj sceni.

To što premijer i grupa ministara sada preuzimaju i druge funkcije u Vladi, osim što je politički revanšizam neprimjeren demokratiji, takođe je nelegitimna koncentracija moći, karakteristična za autokratije. To je uzurpacija i suspenzija institucija od strane Vlade koja je pred padom – ocijenila je Bajramspahić.

Vlada Zdravka Krivokapića, dodaje, donosi sporne odluke i grabi resurse kako bi popravila šanse na eventualnim izborima.

Gradski portal

Provjerite slična mjesta

Ovo su najbolji i nagrađeni službenici MUP-a

Bezbjednost i očuvanje unutrašnjeg poretka temeljne su vrijednosti od nastanka državnih institucija sve do današanje …