POPA: Naša je obaveza da ohrabrimo i pomognemo ženama da iskoriste svoj talenat

“Naša je obaveza da ohrabrimo i pomognemo ženama da iskoriste svoj talenat i kompetencije i oslobode svoj potencijal” – saopštila je Oana Kristina Popa, šefica Delegacije EU u Crnoj Gori koja se pridružila kampanji „Ona pokreće biznis“ koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u cilju podsticanja i afirrmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori. Ambasadorka Popa je kazala da bi to koristilo ne samo ženama, već i društvu u cjelosti i najavila podršku Evropske unije.

“Kroz predstojeću šemu grantova EU, preduzetnicama ćemo dati priliku da ojačaju svoje kompetencije i promovišu samozapošljavanje i startapove. EU će finansirati aktivnosti koje imaju za cilj povećanje konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta, poboljšanje razvoja proizvoda i usluga, povećanje prodaje, izvoza i vještina kompanija u vlasništvu žena” – saopštila je Popa.

Ona je istakla da u Crnoj Gori postoji paradoks i po tom pitanju moramo nešto da uradimo. “Žene čine više od polovine ukupnog stanovništva i ima više studentkinja na osnovnim, specijalističkim i master studijama. Međutim, manje od jedne četvrtine preduzeća su u vlasništvu žena. Žene čine manje od jedne trećine startap preduzetnika u zemlji. Žene čine većinu nezaposlenih” – kazala je ambasdorka Popa.

Ona je saopštila da rade i na drugim preduslovima za procvat ženskog preduzetništva, te jačaju princip „jednake plate za jednak rad“, bave se nejednakom podjelom odgovornosti kada je riječ o njezi i staraju se da djevojke i mlade žene budu podjednako prisutne u studijama IKT i razvoju digitalnih vještina.

“Znam da započinjanje posla može biti izazovno, čak i u savršenim uslovima, bez pandemije i inflacije. Ali znam i to da mogu računati na vašu hrabrost i posvećenost. Pobijedićete u ovoj borbi za jednakost, za dobrobit svih. Tu smo da vas podržimo na svakom koraku” – poručila je ambasadorka Popa.

U okviru kampanje „Ona pokreće biznis“, raspisan je i Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći. Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca. Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditni linija za žene u biznisu. Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail: onapokrecebiznis@irfcg.me od 7-15 časova svakog radnog dana, a tekst javnog poziva može se preuzeti ovdje.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …