Uskoro koncept Code for Montenegro. Evo o čemu se radi

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), sastala se sa Dženifer Palka, civilnom aktivistkinjom i osnivačicom Code for America, jednog od najvećih tehnoloških pokreta, koja će svojim iskustvom i najboljim praksama pomoći u daljem razvoju istog koncepta i u Crnoj Gori – Code for Montenegro.

Jedna od 25 ljudi koji su najviše oblikovali poslednjih 25 godina po magazinu Wired, svijet prepoznaje po “kodiranju bolje vlade”, nama pomaže u pokretanju tehnologa iz Crne Gore i svijeta da zajedno sa javnim službenicima uz pomoć open data i tehnologije rješavamo izazove građana, poručila je Srzentić.

Krajem prošle godine, kako je navela, uspostavljena je, a sada se radi na realizaciji Code for Montenegro platforme za uključivanje relevantnih aktera u rješavanju problema i izazova građana Crne Gore kako bi se podstaklo uduživanje svih, a agilne prakse iz privatne industrije prenijele na javnu upravu.

Kroz Code for Montenegro želimo podstaći povezivanje građana i tehnologa iz Crne Gore, regiona i svijeta i kao rezultat učiniti dostupnim inovacije koje olakšavaju živote građanima. To ćemo uraditi uz pomoć Code for Montenegro platforme koja će omogućiti veće uključivanje građana u oblikovanju javnih politika i programa od interesa za sve, pomaganje tehnologa u razvoju platformi otvorenog koda koje rješavaju svakodnevne izazove naših građana i doprinose u promociji otvorenosti i tehnologija u javnoj upravi, pojasnila je Srzentić.

Još jednom je istakla da su građanke i građani u središtu razvoja svih javnih usluga i cjelokuonog procesa digitalne transformacije.

Zato spajamo građane sa tehnologijom, javne službenike sa našim partnerima iz privatnog, ICT, civilnog sektora iz Crne Gore i inostranstva, a sve sa ciljem boljeg života građana i smislenih promjena kroz tehnologiju i dizajn. Gradimo javnu upravu 21. vijeka, poruka je Srzentić.

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …