En+ grupa proizvodi 17 puta više “zelene” struje nego EPCG uopšte

En+ grupa, koja je upravljala podgoričkim Kombinatom aluminijuma proizvodi 17 puta više “zelene” struje nego Elektroprivreda Crne Gore što uopšte proizvodi električne energije.

Na sajtu En+ grupe koja ima 60 preduzeća u 12 zemalja svijeta i 90 hiljada zaposlenih, piše da samo u dvije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora proizvodi preko 15,000 MW, dok EPCG zvanično saopštava da ima ukipno 874 MW snage, od kojih obnovlene izvore 659 MW.

Podsjetimo Kombinat aluminijuma iz Podgorice obustavio je proizvodnju aluminijuma zbog previsokih cijena struje.

Kompanija Uniprom koja je vlasnik KAP-a do sada je prema ugovoru sa Elektroprivredom plaćala MWh 45 eura, ali je EPCG sada ponudila da ta cijena bude oko 120 eura zbog rasta cijena električne energije na evropskim berzama.

Mnogi poznavaoci porilika u aluminijumskoj industriji tvrde da je skoro nemoguće organizovati proizvodnju bez sopstvenog izvora električne energije.

Inače, En+ grupa je najveći proizvođač aluminijuma van granica Kine, a godišnji kapacitet joj je 3, 9 miliona tona. Ova kompanija ima svoje izvore električne energije a projektovani kapacitet hidroelektrane En+ Group je 15,1 GW, što joj omogućava lidersku poziciju među nezavisnim energetskim kompanijama. Ona posjeduje tri od 20 najvećih hidroelektrana u svijetu, što joj omogućava da ima 12 fabrika aluminijuma, devet kombinata za proizvodnju glinice kapaciteta 10, 4 miliona tona godišnje i sedam kompanija za proizvodnju boksita kapaciteta 20, 6 miliona tona godišnje. Godišnji promet- je više od 10 milijardi dolara, a čista dobit više od 1 milijarde dolara.

Dan

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …