Državna delegacija: Radulović smijenjen, nije isključen ni potpis interpelacije

Vlada je na današnjoj sjednici smijenila ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa mjesta predsjedavajućeg Državnoj delegaciji Crne Gore za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU). Umjesto njega imenovan je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Državna delegacija Crne Gore za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji zadužena je da vodi pregovore sa državama članicama Evropske unije i učestvuje u radu međuvladinih konferencija EU i Crne Gore, koje se održavaju dva puta godišnje i čiji su učesnici ministri vanjskih poslova.

Radulović je, međutim, ostao u Kolegijumu za pregovore, koji čine premijer, ministar vanjskih poslova i glavni pregovarač.

Državnu delegaciju su činili ministar vanjskih poslova, glavna pregovaračica i ambasador Crne Gore u Briselu.

Ostalo je nejasno kako član Kolegijuma, kao krovnog tijela, može da bude zamjenik predsjednika Državne delegacije. Pritom, ministar ekonomskog razvoja dosad nije bio član državne delegacije.

Iz Vlade se zvanično nijesu oglašavali ovim povodom.

Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG iz Vlade, nije isključeno ni da premijer Zdravko Krivokapić potpiše interpelaciju o ministru vanjskih poslova, čime bi Radulović bio smijenjen sa ministarske funkcije.

Premijer će preuzeti čelnu funkciju u Nacionalnom savjetu za borbu protiv visoke korupcije, na čijem čelu je do sada bio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. Ovo tijelo formirano je u decembru 2020. godine.

Iz Građanskog pokreta URA su poručili da ne postoji nijedan razlog za smjenu Abazovića s predsjedničkog mjesta u Savjetu.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Jakšić Stojanović: Radna grupa provjeriće diplome u Ministarstvu prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija odlučno je da se uhvati u koštac s problemom lažnih …