Za deset dana 150 prijava za otpremnine

Do 20. januara, odnosno za deset dana, 150 penzionera i bivših radnika iz rudarsko-metalskog sektora, dostavilo je Ministarstvu ekonomskog razvoja dokumentaciju za isplatu otpremnina.

Odmah nakon stupanja zakona na snagu otvorili smo poziv. Tačnije, 10. januara je otpočela prijava i do sada je podneseno više od 150 prijava. Napominjemo da je poziv otvoren do 10. marta”, naveli su iz Ministarstva, na čijem je čelu ministar Jakov Milatović.

Oni očekuju oko 1,3 hiljade prijava za otpremnine, prenosi Dan.

“Paralelno sa izradom ovog zakonskog rješenja, radili smo određene analize koje su pokazale koji bi to broj radnika bio i iz kojih privrednih subjekata koji se odnosi na sektor rudarske i metalske industrije. Naše procjene, na bazi podataka sa kojima raspolažemo, jesu da bi ovim zakonskim rješenjem pravo moglo da ostvari oko 1,3 hiljade radnika”, rekli su iz Ministarstva.

Nakon dostavljanja dokumentacije, stručni tim će o svakoj prijavi pojedinačno odlučivati.

Radnici sa sjevera su prošle sedmice dostavili Ustavnom sudu inicijativu kojom traže da se zakon poništi, jer su oni diskriminisani. Iz Ministarstva su naveli da zbog podnošenja inicijative neće stopirati proces prijava, kao i da nemaju informacije da će Ustavni sud stopirati prijave dok ne odluči po inicijativi radnika sa sjevera.

“Bivši zaposleni koji ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o ostvarivanju prava na finansijsku podršku licima koja su bila zaposlena u privrednim društvima u sektoru rudarske i metalske industrije, imaju pravo na finansijsku podršku u neoporezivom fiksnom iznosu od 12 hiljada EUR, koji će biti isplaćen u četiri tranše”, rekli su iz Ministarstva.

Namjera Ministarstva ekonomskog razvoja je, kako se dodaje, da isplata prvog dijela ovog iznosa bude do kraja marta, a druga do kraja septembra. Isti princip će biti korišten i za narednu godinu.

“Za sprovođenje ovog zakona izdvojena su posebna finansijska sredstava iz budžeta Crne Gore. Sredstva će se obezbijediti u budžetu za ovu i narednu godinu u iznosu od 12 miliona”, naveli su iz Ministarstva.

Bivši radnici KAP-a, Metalaca, Rudnika boksita, Rudnika mrkog uglja, Prerade, Kovačnice i FEP-a imaju pravo na isplatu otpremnina po ovom zakonu.

Dan

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …