Miloševiću sud vraća “rolex”. Tvrdi da ga je dobio od Statisa

Nekadašnjem viceguverneru Veliboru Miloševiću Specijalno državno tužilaštvo (SDT) mora da vrati ručni sat “rolex”, model “Deep sea”, koji su mu pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja “bez konkretnog zahtjeva i rješenja” oduzeli u januaru 2019. godine, prilikom pretresa njegovog stana.

Takvu odluku donijela je sutkinja Osnovnog suda u Podgorici Milena Brajović, ocjenjujući da je Milošević tokom postupka dokazao vlasništvo nad satom koji SDT već treću godinu drži bez pravnog osnova.

Prije podnošenja tužbe, Milošević je od SDT-a tražio da mu vrate ručni sat, što oni nijesu učinili.

U obrazloženju presude piše i da je sat oduzet bez naloga, jer je nalogom za pretres tražen pretres računara i sličnih uređaja za automatsku obradu podataka koji su sa računarom povezani.

”Na osnovu čega se zaključuje da je oduzimanje predmetnog sata izvršeno bez konkretnog zahtjeva, odnosno rješenja za njegovo oduzimanje, u kojima bi između ostalog predmet bio opisan i u kojima bi bili navedeni razlozi za sumnju da je predmet nezakonito stečen”, piše u obrazloženju.

Sutkinja je zaključila i da je u postupku utvrđeno da je Milošević sat dobio na poklon, ali i da ga SDT drži bez ikakvog pravnog osnova:

”Tužena sudu nije pružila nijedan konkretan dokaz na osnovu koga bi sud izveo zaključak da je predmetni sat oduzet u smislu ukazivanja na izvršenje krivičnog djela radi koga je naređeno pretresanje, ili da je u vezi sa izvršenjem tog krivičnog djela, odnosno, da ukazuje na drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, odnosno, tužena sudu nije pružila dokaze na osnovu kojih bi sud zaključio da i dalje postoji razlog za držanje predmetnog sata”, piše u odluci suda.

Milošević je sutkinji rekao da su policajci, tokom pretresa njegovog stana, mogli oduzeti vrednije časovnike koje posjeduje, ali su uzeli taj koji za njega ima posebnu vrijednost.

Poklon od Statisa
Pred sudom je uspio da dokaže da mu je “rolex” 2017. godine poklonio prijatelj i poslovni partner Petros Statis.

”Iz dokaza provedenih tokom postupka, konkretno iskaza tužioca, koji je sud cijenio kao istinit i objektivan, u saglasnosti s materijalnim dokazima provedenim tokom postupka, sud je utvrdio da je isti profesionalno angažovan od 1. januara 2016. godine od strane biznismena Petrosa Statisa, kako u Crnoj Gori, tako i za njegove kompanije u Aziji i Parizu, da je sa istim u poslovnim i prijateljskim odnosima, da je on njegov prvi saradnik kada su u pitanju finasije i investicije, da je angažovan na mnogim projektima u Singapuru i Dubaiju, i da je obično tim lider za sve njegove projekte”, piše u obrazloženju.

Objašnjeno je i na osnovu kojih materijalnih dokaza je utvrđeno da je časovnik poklon, kao i ko mu ga je predao u ime Statisa.

SDT je protiv Miloševića podnijelo optužnicu, a izviđaj u tom predmetu pokrenut je u januaru 2019. godine, kada je sada optuženi bankar Duško Knežević objavio audio-snimak, na kome se čuje njegov razgovor sa bivšim viceguvernerom, koji ga je, kako tvrdi, više puta reketirao.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

Izabran novi Odbor direktora EPCG, nema Jokovića

Na vanrednoj Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore izabran je novi Odbor direktora u sastavu Ivan …