Jedan grad na sjeveru najzagađeniji. Nijesu Pljevlja

Kao i u novembru, najzagađeniji grad u decembru 2021. u Crnoj Gori je bilo Bijelo Polje, stoji u posljednjem mjesečnom izvještaju Agencije za zaštitu životne sredine.

Tokom posljednjeg mjeseca prošle godine, u najvećem gradu na sjeveru tokom 22 dana je zabilježena prekomjerna koncentracija PM10 čestica. Dan manje je vazduh bio prekomjerno zagađen u Pljevljima, dok je mjerna stanica u podgoričkom naselju Zabjelo zabilježila prekoračenje dozvoljenih vrijednosti ovih čestica u prosjeku svaki treći dan. U Nikšiću su su šest dana decembra izmjerene vrijednosti iznad propisanih.

U Izvještaju se navodi i da su izmjerene visoke koncentracije PM2,5 čestica na mjernim mjestima u sjevernoj i centralnoj zoni kvaliteta vazduha.

Mjerna stanica u podgoričkom naselju Zabjelo zabilježila prekoračenje dozvoljenih vrijednosti ovih čestica u prosjeku svaki treći dan

Pojašnjava se da je hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno povećano prisustvo benzo(a)pirena, naročito u uzorcima iz sjeverne zone kvaliteta vazduha.

Kvalitet vazduha u južnoj zoni, u kojoj se mjerna mjesta nalaze u Baru i Kotoru, bio je zadovoljavajući po osnovu svih mjerenih parametara.

Iz Agencije su pojasnili da je dio mjerne opreme servisiran i kalibrisan od strane akreditovane i ovlašćene institucije, te da je montaža mjernih uređaja i provjera rada na terenu završena. Dodaju da je za ostale mjerne instrumente raspisan javni poziv za dostavljanje ponuda za servis, kalibraciju i provjeru rada, te da se očekuje se da će “i ovi analizatori u razumnom roku biti vraćeni u stanje funkcionisanja koje je u skladu sa propisanim standardima”.

PM čestice su sastavni dio prašine, manje su od 10 mikrometara i predstavljaju smješu dima, čađi i kisjeline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena. Ove čestice nastaju kao posljedica kombinovanog uticaja grijanja, saobraćaja i industrije. PM10 čestice su veličine 10 mikrona, a u prirodi su prisutne i one manje, od 4, 2,5 pa i promjera samo jednog mikrona. Poređenja radi, debljina dlake ljudske kose je 50-70 mikrona.

Maksimalna dozvoljena vrijednost PM10 čestica u vazduhu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, iznosi 50 mikrograma po kubnom metru, a tokom 2018. godine u Pljevljima je registrovano skoro 1200 mikrograma po metru kubnom, što je prekoračenje od skoro 25 puta. PM 10 i PM 2, 5 čestice lako dospijevaju u organizam i sa sobom nose teške metale, koje direktno unose u alveole.

RTCG

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …