Evropa sad osnažiće i sektor novinarstva

Sve dobrobiti programa Evropa sad, preliće se i na sektor novinarstva i učiniti da se osnaži položaj pouzdanih svjedoka naše kompleksne stvarnosti, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić čestitajući Dan novinara Crne Gore 23. januar. On je kazao da je društvo dužno da osnaži novinarsku profesiju i obezbjedi joj bolje materijalne i tehničke uslove, kao i precizniji pravni okvir.

Za očekivati je od svih državnih institucija i svih društvenih činilaca, da u svakom trenutku svog djelovanja, naročito javnog, ima u vidu položaj i značaj misije novinara. Vrijeme je dokazalo da nijedna žrtva u prošlosti nije bila uzaludna, ali i da svaka vlast i cjelokupna zajednica moraju biti svjesni sopstvenog dijela odgovornosti za težinu žrtve koju su podnijeli i podnose novinari”, kazao je Krivokapić.

On je naveo da pošto znamo imena i prezimena svih koji su nesebično i neustrašivo, društveno odgovorno pristupali svojoj radnoj obavezi, nemamo pravo da ikada odustanemo od personalizovanja krivice, pronalaženja i imenovanja onih koji su činili zločine protiv čovječnosti, protiv novinara, njihove izgovorene i napisane riječi.

“Najoštrije osude kojima se svakodnevno, promptno određujemo u odnosu na sve izgrede i izgrednike koji se obrušavaju na dostojanstvo, čast i integritet novinara, nijesu samo deklarativan odnos ove Vlade prema profesiji i profesionalcima kojima kao društvo dugujemo veliku zahvalnost za sve što su postigli svojom hrabrošću, svojim istraživačkim ambicijama, preciznošću i postojanošću. Njihova uloga bila je i ostaje nezamjenjiva i dužni smo da je kao društvo osnažimo i obezbjedimo joj bolje materijalne i tehničke uslove, kao i precizniji pravni okvir”, kazao je premijer.

Sve dobrobiti programa Evropa sad,dodaje, preliće se i na sektor novinarstva i učiniti da se osnaži položaj pouzdanih svjedoka naše kompleksne stvarnosti.

Implementacijom ovog projekta, posredno se jača pozicija svih uposlenika u Crnoj Gori, pa i novinara, i bez obzira na sve burne društvene procese, uvjeren sam, Program predstavlja samo početak progresivnog opštedruštvenog boljitka svih građana, koji ostaju nepokolebljivo i nepogrešivo ujedinjeni na osnovama evropske vizije naše budućnosti”, kazao je Krivokapić i dodao:

“Još jednom vam čestitam vaš Dan, sa iskrenom željom i trudom da istinski ostanemo na jedino ispravnom putu – za evropsku, prosperitetnu Crnu Goru, koji ne trpi kompromise u kojima bi stradala demokratija, građanska volja većine i sloboda.“

RTCG

Provjerite slična mjesta

Sultan Al-Jaber: Ukidanje uglja, nafte i gasa vratilo bi svijet nazad u pećine

Sultan Ahmed Al-Jaber, izvršni direktor za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata i vođa klimatskih pregovora COP28, …