Osam osoba osuđeno zbog lažnih kovid potvrda. Evo koje su kazne dobili

Osmoro osumnjičenih za falsifikovanje PCR testova ili potvrda o vakcinaciji uplatilo je novac u humanitarne svrhe, nakon čega su odbačene krivične prijave protiv njih, rečeno je “Vijestima” iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva(ODT).

”Od septembra ove godine, Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je Uprava policije – Centar bezbjednosti Podgorica podnijela šest krivičnih prijava protiv devet fizičkih lica za krivično djelo falsifikovanje isprave, čiji predmeti izvršenja su lažni PCR testovi ili potvrde o vakcinaciji”, kazao je državni tužilac i portparol ODT Podgorica Vukas Radonjić.

Tužilac je rekao da je jedna krivična prijava, sa spisima, ustupljena Albaniji, radi krivičnog gonjenja i suđenja njenom državljaninu.

”Sve ostale krivične prijave, u odnosu na osam osumnjičenih lica, riješene su tako što je prema osumnjičenima odloženo krivično gonjenje, dok nijesu ispunili obaveze koje im je utvrdio državni tužilac i platili ukupno 7.600 eura u korist javne ustanove, fonda ili humanitarne organizacije, nakon čega su krivične prijave odbačene”, odgovorio je Radonjić.

U Podgorici je zabilježen i najveći broj krivičnih prijava za falsifikovanja kovid potvrda ili PCR testova. Uprava policije je do sredine januara podnijela ukupno 17 prijava.

Krivičnim zakonikom Crne Gore za ovo krivično djelo falsifikovanje isprave predviđena je zatvorska kazna.

”Ko napravi lažnu ili izda neistinitu ispravu ili preinači pravu ispravu u namjeri da se takva isprava upotrijebi kao prava ili ko takvu lažnu ili neistinitu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniće se zatvorom do tri godine. Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno u pogledu javne isprave, testamenta, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se mora voditi na osnovu zakona, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do pet godina”, piše u Krivičnom zakoniku.

Vijesti

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …