Novi sukob premijera i ministra unutrašnjih poslova oko sistematizacije MUP-a i Uprave policije

Izrada pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije prekinuta je do daljnjeg zbog sukoba ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i premijerovog savjetnika za bezbjednost Voja Lakovića, saznaje Pobjeda. Pravilnik kao ključni akt je trebao da se nađe na Vladi još 16. decembra, ali do toga nije došlo jer je Krivokapić odbio da ga uvrsti u dnevni red zbog Lakovićevih mnogobrojnih primjedbi na dokument od oko 1.200 strana.

Ministarstvo unutrasnjih poslova izradilo je prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, koji je službeno upućen Upravi za kadrove i Ministarstvu javne uprave na mišljenje, prije nego bude upućen Vladi na usvajanje.

ZAHTJEV PREMIJERA
Međutim, prema saznanjima Pobjede, mimo zakonskih procedura i dosadašnje prakse, premijer Zdravko Krivokapić je tražio tekst pravilnika prije nego je upućen pomenutim organima na mišljenje.

Pravilnik, kao i prijedlog strategije za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, premijer je dao na kontrolu savjetniku za bezbjednost Voju Lakoviću, koji je trebalo da je upodobi sa željama Krivokapića i njegovim kadrovskim projekcijama.

Naime, nakon je stručni tim Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa renomiranim međunarodnim partnerima izradio nacrt pravilnika i poslao ga premijeru, stigao je odgovor premijerovog savjetnika u kojem su autori tog dokumenta, između ostalog, i OEBS i američka ambasada nazvani ,,neznalicama, mešetarima i manipulatorima“.

To je izazvalo žestok odgovor Sekulovića koji je otpisao Lakoviću da je svojim odgovorom urušio dignitet Ministarstva unutrašnjih poslova stavljajući sebe u ulogu isljednika, kao i odbio da se sretne sa njim.

MEŠETARI I NEZNALICE
– Ističemo takođe da nazivajući nestručnim, neprofesionalnim, mešetarima, manipulatorima, neznavenim, bahatim i samovoljnim autore radne verzije pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, ovim imenima i atributima nazvali ste ujedno i međunarodne partnere ove norveški Centar za integritet u sektoru bezbjednosti (CIDS), Organizaciju za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS), Međunarodni program pomoći u sprovođenju obuka za kriminalne istrage Ministarstva pravde SAD, pri Ambasadi SAD (ICITAP) – navodi se u odgovoru Sekulovića Lakoviću, a u koji je Pobjeda imala uvid.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …