PREGLASAVANJE: Sedam ministara glasalo za Krivokapićev predlog…

Vlada premijera Zdravka Krivokapića podnijela je juče zahtjev za skraćenje mandata Skupštini, nakon čega je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić za početak idućeg mjeseca sazvao tri vanredne sjednice Skupštine na kojima će se odlučivati o tom, kao i o zahtjevima za razrješenje vicepremijera Dritana Abazovića i izjašnjavanje o nepovjerenju Vladi.

– Nakon jasno iskazane namjere da Građanski pokret Ura, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrješenje najteže političke krize u novijoj istoriji Crne Gore, koju su nam priredili „avangardni hazarderi“– naveo je Krivokapić na Tviteru.

WHATS APP VLADA
Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, na elektronskoj sjednici posredstvom aplikacije Whats App protiv odluke o skraćenju mandata parlamentu glasali su četiri člana Vlade: potpredsjednik Dritan Abazović i ministri Sergej Sekulović, Mladen Bojanić i Đorđe Radulović.

Ministarka Tamara Srzentić je bila uzdržana, dok se ministarka odbrane Olivera Injac svrstala na stranu Krivokapića.

Za podršku Krivokapiću glasali su i ministri Jakov Milatović, Jelena Borovinić- Bojović, Vesna Bratić, Milojko Spajić, Aleksandar Stijović i Ratko Mitrović.

U dokumentu, koji je u međuvremenu objavljen i na sajtu parlamenta, navodi se da su, prilikom razmatranja prijedloga ove oduke, za predstavnike Vlade koji će učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela, određeni premijer Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Skupštini, po Ustavu, mandat može prestati prije isteka vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata i to na prijedlog predsjednika države, Vlade ili najmanje 25 poslanika.

Skupština, međutim, takođe prema odredbi Ustava, ne može biti raspuštena, ako je prethodno pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi.

– Skupština se ne može raspustiti za vrijeme ratnog ili vanrednog stanja, ako je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju Vladi, kao ni u prva tri mjeseca od konstituisanja i tri mjeseca prije isteka mandata, piše u članu 92. Ustava, gdje se još navodi da se Skupština raspušta ukazom predsjednika države.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …