Predata inicijativa za smjenu Bečića, potpisalo 38 poslanika opozicije

Opozicione stranke predale su inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.

Dokument je objavljen na sajtu Skupštine, a potpisalo ga je 38 poslanika opozicije.

U obrazloženju inicijative ističe se da Skupština Crne Gore, za vrijeme mandata Alekse Bečića, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije uspjela da ostvari jednu od svojih osnovnih funkcija, te dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u jednoj državi trebalo da ima, danas smo svjedoci nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podjela, koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka – navedeno je u dokumentu.

Negativan godišnji izvještaj Evropske komisije, u kome se između ostalog navodi da je sadašnji sastav Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja je ilustracija, navodi se u dokumentu, zbog čega je put naše države prema Evropskoj uniji zaustavljen. Potpisnici smatraju da je značajan doprinos takvom Izvještaju i dijagnozi stanja od strane naših evropskih partnera, dala upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika.

Ističu i da je u toku trajanja ovog saziva Skupštine Crna Gora značajno nazadovala u oblasti vladavine prava, “a najveći razlog tome je nespremnost i odsustvo političke volje aktuelnog predsjednika Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čelnih funkcija u pravosudnom sistemu”.Naime, predsjednik Bečić nije uspio da djelotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebalo da dovede do rješenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa. Implementacija ustavnih amandmana, odnosno, imenovanja u pravosuđu kvalifikovanom većinom u Skupštini, jedno je od ključnih EU privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Kralja “kripto valuta” Crna Gora izručuje SAD

Kralj “kripto valuta” Do Kvon, prema odluci podgoričkog Višeg sdua, biće izručen Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).To je …