Petričević: Uvešćemo kontravizite na brodu za provjeru pošiljki

Uprava prihoda i carina će uvesti i tkz. kontravizite na brodu, kako bi eventualno prevenirali da kontejnerski sadržaji promijene vlasnika i tako nanesu štetu reputaciji i privredi, a samim tim i Crnoj Gori, kazala je u emisiji “Link” v.d direktora Uprave prihoda i carina Milena Petričević.

Istakla je da to znači da će se prije nego pošiljka promijeni svog vlasnika pomoću kontravizita izvršavati eventualna provjera i ocijena rizika pošiljke.

Ona je kazala da Uprava prihoda i carina radi uvijek u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, vrlo savjesno sve kontrole, te da je upravo rezultat tih kontrola nedavno otkriveni sadržaj kokaina u teretu sa bananama.

Prilikom pošiljke banana slovanačke kompanije Rastoder, koja je bila namijenjena za našeg uglednog privrednika kompanije Voli Tdrade, kontaminiran je bio kontejner, odnosno u jednom od namijenjenih kupljenih kontejnera od strane kupca Voli Trade, našim pregledom odnosno primjenom neinvazivne metodologije kontejnera, odnosno skeniranjem kontejnerskog sadržaja, službenici carinske ispostave slobodne zone identifikovali su kontanimirani sadržaj, odnosno pola tone kokaina – kazala je Petričević.

Zaplijena kokaina koja se desila 11. januara zasluga je profesionalizma carinskih službenika koji su okviru svojih zakonskih dužnosti odlučili da se opredijele za ciljanu metodu provjere kontejnerskog sadržaja.

U ovakvim slučajevima carinski službenici postupaju u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima. Tako da smo proslijedili informaciji institucijama sistema čije su nadležnosti ovkve situacije. I dalje je slučaj preuzelo je Specijalno državno tužilaštvo.

Tumačeći zemlju u koju je ukrcan tovar, tumačeći Luke pretovara, kao i vrstu tovara, repetativnost i rizičnost ovakvih isporuka carinski službenik se opredijelio za procjenu kontrole tkz. crveni kanal što znači neposredne kontrole – tvrdi Petričević.

RTCG

Provjerite slična mjesta

ĆINĆUR: Isključenje Pejović iz PES-a atak na slobodno izražen stav

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur istakla je da isključenje koleginice Jevrosime Pejović iz PES-a …