Darmanović: Manevar Vlade ima slabe šanse za uspjeh

Profesor komparativne politike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore i bivši ministar vanjskih poslova dr Srđan Darmanović ocijenio je, u razgovoru za Pobjedu, da manevar Vlade ima slabe izglede za uspjeh.

On kaže da Ustav Crne Gore u članu 92. predviđa mogućnost raspuštanja Skupštine koje pokreće vlada, ali i da u tom procesu nema automatizma kao npr. u Velikoj Britaniji gdje premijer može da raspusti parlament i ide na izbore de facto kad hoće, jer kraljica gotovo rutinski prihvata takav prijedlog i ostavlja političkim partijama da mandat vrate narodu i utvrde novi odnos snaga na novim izborima.

U Crnoj Gori Ustav postavlja značajna ograničenja Vladi u ovom procesu. Prvo, Vlada može pokrenuti proceduru raspuštanja parlamenta samo ukoliko „Skupština u dužem vremenskom periodu ne obavlja dužnosti utvrđene Ustavom“, što upućuje na neku vrstu vanredne situacije (rat, vanredno stanje, elementarne nepogode, epidemije…) ili potpune političke blokade koja parališe ustavni poredak. Drugo, prije raspuštanja parlamenta Vlada treba da „sasluša mišljenje predsjednika Skupštine i predsjednika klubova poslanika u Skupštini“, što zapravo znači da Vlada u toj komunikaciji treba da provjeri da li raspušta parlament uz saglasnost poslaničke većine ili bez te saglasnosti. Najzad, predviđaju se i situacije u kojima nije uopšte moguće posegnuti za raspuštanjem parlamenta koje su, inače, opštepoznate u parlamentarnim demokratijama, a jedna od njih je da se ,,Skupština ne može raspustiti ukoliko je pokrenut postupak glasanja o nepovjerenju vladi“. Ta odredba je klasični primjer zaštite principa podjele vlasti, tj. onemogućavanja nosiocima izvršne vlasti da spriječe ili preduprijede mehanizme kontrole nad njom – naveo je Darmanović.

On smatra i kako su ograničenja koja nameće Ustav vjerovatno razlog zbog kojega se Vlada nije odlučila da inicira raspuštanje Skupštine na osnovu člana 92. već skraćenje mandata Skupštini na osnovu člana 84. Ustava.

-U slučaju da je pokrenut postupak raspuštanja parlamenta bilo bi npr. veoma teško objasniti da Skupština koja je samo prije dvadesetak dana usvojila budžet i ambiciozni ekonomski program Vlade „Evropa sad!“, „u dužem vremenskom periodu ne obavlja dužnosti utvrđene Ustavom“. Takođe, Ustavom ovlašćeni broj poslanika već je potpisao i parlamentu uputio prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi, čime je procedura eventualnog obaranja Vlade već započela, a po slovu Ustava, u toj situaciji Vlada ne može raspustiti parlament – naveo je Darmanović.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Pejović: Demokrate Zete pripremile su nacrt i mapu opštine

Kandidat za odbornika liste “Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta- Demokrate” Novica Pejović …