Veliki uspjeh Barske i Crnogorske plovidbe. Evo o čemu se radi

Barska i Crnogorska plovidba uplatile su juče iz sopstvenih sredstava rate kredita od ukupno 4,5 miliona dolara kineskoj Eksim banci. Crnogorske brodarske kompanije posljednjih godina nijesu mogle samostalno da vraćaju kredite uzete za kupovinu četiri broda, zbog čega im je bila neophodna pomoć države. Pa je i lani Vlada iz budžeta morala da isplati Kinezima dvije godišnje rate od ukupno 9,3 miliona dolara.

– Barska plovidba je iz sopstvenih sredstava juče platila ratu od 1,91 milion dolara, koja dospijeva 21. januara – navodi se u saopštenju Barske plovidbe. Iz Crnogorske plovidbe su juče Pobjedi kazali da su i oni platili Kinezima ratu kredita od 2,62 miliona dolara.

Iz barske kompanije su objasnili da su iznajmili i drugi brod „Budva“ na period od 10 do 12 mjeseci, koji će važiti od 1. februara 2022. Novi unajmitelj je brodarska kompanija „Norden“ iz Danske, koja je prethodno unajmila i brod ,,Bar“ ove kompanije.

– Visina dogovorenog dnevnog najma za brod „Budva“ je skoro ista kao i za brod „Bar“ (manja za oko četiri odsto) i pored činjenice da su najamnine na svjetskom pomorskom tržištu, u proteklih nekoliko sedmica, pale za oko 30 procenata u odnosu na berzanske iznose iz decembra prošle godine kada je zaključen brod „Bar“ sa istom kompanijom na isti vremenski period – navodi se u saopštenju Barske plovidbe.
Tvrde da je to potvrda kvalitetno dogovorenog budućeg komercijalnog angažovanja njihovih brodova i očekuju da će uspjeti prihodovati dovoljno ne samo za izmirenje predstojećih obaveza, već i za vraćanje ranijih dugova državnom budžetu iz kojeg su do sada otplaćivane rate kredita kineskoj Eksim banci, uzetog za kupovinu ova dva broda.
Juče se povodom uplata rata kredita na Tviteru oglasio i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić koji je saopštio da su Crnogorska i Barska plovidba, nakon godina poslovanja sa gubitkom, konačno zaplovile ka mirnoj luci.
– Po prvi put ove kompanije same ispunjavaju svoje kreditne obaveze, štaviše, vraćaju prethodne dugove – naveo je Bojanić.

Pobjeda

Provjerite slična mjesta

Ovo su najbolji i nagrađeni službenici MUP-a

Bezbjednost i očuvanje unutrašnjeg poretka temeljne su vrijednosti od nastanka državnih institucija sve do današanje …