Rožaje označeno kao ključni centar za distribuciju heroina

Zbog utaje poreza, Crna Gora godišnje gubi i do 60 miliona eura, navodi se u izvještaju o ilegalnim finansijskim tokovima u regionu, koji je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, objavio je Dan.

Prema izvještaju naslovljenom “Ilegalni finansijski tokovi u Crnoj Gori, BiH i Srbiji”, procjene pokazuju da je više od 20 odsto tržišta duvana u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini ilegalno, a te zemlje služe i kao tranzitne zemlje za višeprofitne destinacije u EU za ilegalnu robu.

– Luka Bar je jedna od najvećih jadranskih luka na Balkanu i glavna je ulazna tačka za ilegalnu robu koja prolazi kroz region. Crna Gora je zabilježila znatno smanjenje krivičnih djela, ali nema znakova smanjenja onih finansijskih, s obzirom na veliku neformalnu ekonomiju – piše u izvještaju.

Izražena je zabrinutost zbog rizika od korupcije u odbrambenoj industriji Crne Gore.

– Crna Gora je 2013. ukinula zakon koji je strana ulaganja u nacionalna odbrambena preduzeća ograničavao na 49 odsto. To je omogućilo stranim preduzećima da uđu na tržište koje je već pogođeno korupcijskim skandalima u vezi sa raširenim nedostatkom transparentnosti. Tokom godina postojalo je nekoliko slučajeva optužbi za trgovinu oružjem u Libiju i Levant, ali bez procesuiranja konkretnih slučajeva – konstatovano je u izvještaju Globalne inicijative.

Kako se dalje navodi u tom dokumentu, najveću pažnju privukli su krupni slučajevi trgovine duvanom.

– Na primjer, u maju 2019. godine otkriveno je da je do 840 miliona takozvanih jeftinih bijelih cigareta izvezeno iz Crne Gore od strane grupe uglavnom ofšor kompanija sličnim rutama i često istim ribarskim brodovima ili malim teretnim brodovima koji plove Mediteranom bez prijavljivanja svojih pozicija – navedeno je u izvještaju.

Prema izvještaju, Rožaje je identifikovano kao ključni centar za skladištenje i distribuciju heroina.

– Heroin pruža značajnu mogućnost zarade za kriminalne grupe, jer ga usput transportuju, prerađuju, skladište i prepakuju. Kilogram heroina na Zapadnom Balkanu vrijedi otprilike dvostruko više nego u Turskoj i ponovo udvostručava vrijednost kada se prodaje u EU – piše u izvještaju.

Dan

Provjerite slična mjesta

Ovo su najbolji i nagrađeni službenici MUP-a

Bezbjednost i očuvanje unutrašnjeg poretka temeljne su vrijednosti od nastanka državnih institucija sve do današanje …